Šta je pozadina političkih poruka lidera koje izazivaju buru u javnosti

Screenshot 1 2387 65

Posljednje izjave i Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića su na društvenim mrežama i u medijima izazvale brojne reakcije. Neki su ih protumačili i kao pokušaj stranaka da sačuvaju moć onda kada na nekom nivou oslabe, bilo to državno, lokalno ili unutrašnje slabljenje. SNSD i SDA su na proteklim lokalnim izborima izgubile važne centre poput Sarajeva i Banje Luke, a i jedna i druga stranka su dobile snažne oponente koji prijete da preuzumu vlasti i na višim nivoima 2022. godine. Osim opozicije, ove stranke su pritisnute i brojnim aferama tokom pandemije, ali i ranije.


Problem im predstavlja i ekonomska kriza iz koje se ne vidi izlaz, sve gora sigurnosna situacija otežana nekontroliranim prilivom migranata, te činjenica da BiH još nije počela s vakcinacijom stanovništva iako je u svijetu već dato više od 63 miliona vakcina u 56 zemalja.

Umjesto da poduzmu unutarstranačke i institucionalne reforme koje bi ih pripremile za naredne izbore i koje su i jednima i drugima potrebne, ove stranke, odnosno njihovi lideri, pribjegavaju jednostavnijim metodama “teških riječi”, a to su primijetili i ljudi iz javnog života.

Reditelj Dino Mustafić bio je oštar u svom komentaru kazavši da lider SDA izjavama pokušava spasiti “strmoglavi pad rejtinga”.

“Meni nije čudno da se primitivci u politici bez obzira na ideološke boje i historijske sporove dobro razumiju, zatim podupiru i poštuju. Njihova intelektualna i idejna pozicija je takva da ne smetaju razlike jer ih one drže na vlasti-održavaju status quo”, komentirao je Mustafić na Twitteru.

U ranijoj poruci, prvoj nakon Izetbegovićeve izave o narodima i rukovodstvima, Mustafić je na Twitteru napisao da “strmoglavi pad rejtinga stranke njen predsjednik pokušava spasiti radikalizacijom i konfliktnim porukama”.

“Pogrešno, ali u duhu Izetbegovićevih poteza i političke karijere”, napisao je bh. reditelj.
S druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, po navici, na šokantan način ponovo kritizirao one koji mu stanu na žulj. Dodik je političar koji metodama dizanja tenzije najčešće i najviše pribjegava, a sada je to uradio zbog ponavljanja izbora u Srebrenici i Mostaru. Članicu CIK-a Vanju Prutinu-Bjelicu prozvao je zbog “braka s Bošnjakom”.

“Gospođa koja predstavlja srpski narod je udata ili je bila udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Neko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno”, kazao je Dodik.

Brojni zvaničnici i javne ličnosti osudili su ovu Dodikovu izjavu, no čini se da je izostala osuda iz Republike Srpske i Srbije. Komentari i reakcije bi se sigurno još nastavili da ubrzo nije došao i Bakir Izetbegović sa svojom izjavom kako nije siguran u to da nema loših naroda, aludirajući na srpski narod, odnosno Dodikove glasače.

Na izjavu je reagirala i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

“U javnom diskursu nema mjesta za upotrebu jezika koji promovira netoleranciju i podriva međusobno povjerenje i razumijevanje”, napisali su.
Inače, mnogi smatraju da je Izetbegović zapravo ovom izjavom najviše štete nanio Bošnjacima, koji su poznati po toleranciji, jer se spustio na “Dodikov nivo”.

Lider stranke Narod i pravda Dino Konaković smatra da je Izetbegović praktično Dodiku bacio “pojas za spašavanje”.

“Nakon izjava Milorada i Gorice Dodik o Bošnjacima i Muslimanima, stigle su brojne osude zvaničnika i institucija. Domaćih i međunarodnih. Bila je to prilika da svijet još jednom vidi tu civilizacijsku razliku među nama, ali nije bilo dovoljno vremena jer stiže još jednom ‘umorni vozač’ i baca pojas za spasavanje tezom o ‘lošim narodima’”, napisao je Konaković.

Nakon izjava Milorada i Gorice Dodik o Bosnjacima i Muslimanima, stigle su brojne osude zvanicnika i institucija….

Objavljuje Elmedin Dino KonakovicSubota, 23. siječnja 2021.
“Citat je to koji je istina izrečen u kontekstu Dodika i njegovih glasača, a može se posmarati i šire. Nije prvi put da lider SDA konstatuje da narod baš i nije kako treba. (Jučer je rekao da je Ajnadžić imao odličnu kampanju, ali da to narod nije prepoznao). Dodik danas, naravno, nabačenu loptu koristi i šalje nove poruke”, piše Konaković na Facebooku.

Inače, zanimljiv je aspekt da ove izjave i tenzije dolaze nakon pobjede Joea Bidena na izborima u SAD i najave snažnijeg angažmana u našoj zemlji.

Nova američka administracija ima jasan stav o BiH i insistirat će na jačanju državnih institucija i puta u EU i NATO, ali će i tražiti obračunu s korupcijom.

Pobjeda Bidena nad Trumpom, ujedno je pobjeda politike tolerancije nad idejama svađa, podjela i populizma, no da li može takva politika pobijediti i u BiH?

Klix.ba

Prethodni članakSve o novom soju korone koji je jutros stigao u Srbiju: Koliko je opasan i da li je smrtonosniji
Sljedeći članakZenička biblioteka u novu godinu zakoračila promocijom tri nova izdanja