AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Nakon što su u regionu popustile mjere donesene zbog pandemije koronavirusa, krenulo je, doduše više stidljivo nego na velika zvona, zakazivanje koncerata. Uglavnom su to događaji na otvorenom.

Kako se posljednjih dana situacija s koronom ponovo komplicira, upitnik nad ljetnom koncertnom sezonom je sve veći. I ne samo to.

S pola puta

Nedim Srnja, producent Halida Bešlića, potvrdio je da naša zvijezda za subotu ima zakazan koncert na trgu u Somboru te još nekoliko nastupa u Srbiji. Govoreći generalno o koncertnim aktivnostima, Srnja kaže da sve zavisi od toga koliko će biti zaraženih virusom.

– Mogu se desiti otkazivanja u posljednji tren. U suštini, cijela ova godina je izgubljena, ne samo ljeto. Jer koncerti su se počeli otkazivati već u februaru, posebno na Zapadu. Halid se s pola puta vratio kada je krenuo na turneju po Kanadi. Tako da je upitna čak i prva polovina 2021. godine – smatra Srnja.

Edin Muftić iz „Sarajevodiska“ govori kako se koncertna djela lagano vraćaju u ritam, ali da je sve poprilično nepouzdano.

Strah od posjeta

– Zakazujem koncerte za jesen i zima s mogućnošću pomjeranja. Sve se radi s teškom rezervom. Ne postoji rentabilnost, čak ni sa skidanjem odredbi vezanih za koronavirus, i dalje će se kod ljudi zadržati strah od posjeta – govori Muftić.

Zaključuje da su i bendovi svjesni situacije.

Tomislav Kašljević - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baTomislav Kašljević

Kašljević: U korist svoje štete

Tomislav Kašljević, jedan od vodećih muzičkih producenata koji radi u Hrvatskoj, BiH te Srbiji, govori kako ga zbunjuju informacije vezane za koronavirus. 

– I oni koji odlučuju o mjerama nisu načisto. Što se nas tiče, planiramo raditi manje događaje od polovine jula do kraja avgusta. Oprezno, idemo na minimalizam u korist svoje štete. Spremni smo na minus, želimo ljudima koji su uključeni u organizaciju omogućiti da barem zarade neke plaće. To je i naš dug prema publici. Nekada smo dobro zarađivali, sad želimo vratiti dug – govori Kašljević, koji će ovog ljeta organizirati događaje s Massimom Savićem, Draganom Marinkovićem Macom, Vlatkom

Avaz