Šta je sa smanjenjem PDV-a u BiH?

Screenshot 2 1110
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon pojave koronavirusa većina zemalja u svijetu preduzela je različite mjere za oporavak privrede i ekonomije. Primjera radi, Njemačka, Velika Britanija i Turska smanjile su porez na dodatnu vrijednost, izvještava BHRT.

Naša zemlja je daleko od takve inicijative. Slične su propale. Ako jedan želi, uvijek su dva protiv, i igra traje.

Privreda i ekonomija u Bosni i Hercegovini trpe velike posljedice zbog pandemije koronavirusa. Zbog pada kupovne moći građana te posljedice će biti još veće. I dok domaći političari ne nude mjere za ublažavanje krize, građani im predlažu ova rješenja.

Ekonomski stručnjaci ne dijele mišljenje s građanima. Smatraju da nije realno da BiH smanji stopu PDV-a, jer to bi značilo i smanjenje budžetskih prihoda, na što domaći političari neće pristati. Ali moguća su druga rješenja.

Aziz Šunje, ekonomski analitičar – Puno je logičnije da država ubere PDV-e pa da onda subvencionira one koji su ugroženi. Pogonost svima da plaćaju niže cijene. Pojednostavljen primjer ako je cijena hljeba jedna marka vi smanjanjem PDV-a svodite na 0,9 KM ali tu 0,9 plaćam i ja koji mogu plaćati marku, a s druge strane smanjenjem PDV-a ne znači da će doći do smanjenja cijena.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar – BiH zemlja koja ima ugrožen sektor trurizma i ugostiteljstva o tome ništa ne govori. Ali to je upravo i zato što se kod nas u BiH niko ne bavi ekonomijom.

Ako nije realno u vrijeme pandemije korona virusa smanjiti PDV-e, onda jeste odgoditi njegovo plaćanje. Takav prijedlog, nije prošao u Domu naroda državnog parlamenta zbog političkih blokada. Za SNSD-e i HDZ-e ovo je populistički prijedlog.

Lidija Bradara, izaslanica u DN PSBiH (HDZ BiH) – Ne znamo kakve bi ovo efekte niti nam je tko izračunao donijelo po Upravu za indirektno oporezivanje.

Nikola Špirić, član Kolegija DN PSBiH (SNSD) – Posebno negativne posljedice bi imala za izvoznike jer bi im se produžio rok za povrat već uplaćenog PDV-a.

I dok su sva očekivanja da se pomogne realnom sektoru u našoj zemlji pala u vodu, građani se pitaju gdje zaraditi novac?

GODISNJICA
MARKETING