Šta je SWIFT i zašto bi to moglo biti oružje kojeg se Rusija najviše plaši

Screenshot 8 23
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dok zapadne vlade prijete Rusiji paketom sankcija koje imaju za cilj da odvrate predsjednika Vladimira Putina da naredi invaziju na Ukrajinu, postoji jedna mjera koja posebno izaziva strah u srcu Kremlja – odsijecanje zemlje od globalnog bankarskog sistema.

Američki zakonodavci su posljednjih sedmica sugerisali da bi Rusija mogla biti uklonjena iz SWIFT-a, mreže visoke sigurnosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom svijeta.

Visoki ruski zakonodavci su odgovorili rekavši da će isporuke nafte, gasa i metala u Evropu prestati ako se to dogodi.

“Ako Rusija bude isključena sa SWIFT-a, onda nećemo dobiti devize, ali kupci, prije svega evropske zemlje, neće dobiti našu robu – naftu, gas, metale i druge važne komponente”, saopštio je to u ponedjeljak potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Nikolaj Žuravljov.

ČITAJ JOŠ:  Island ukida sve mjere

Šta je SWIFT?

Društvo za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. da zamijeni teleks i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative, ovo je neophodan kanal za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a učinilo bi gotovo nemogućim finansijskim institucijama da šalju novac u zemlju ili iz nje, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente – posebno za kupce izvoza nafte i gasa.

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Edija Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Centralnog klirinškog centra za druge ugovorne strane.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Saobraćajna nesreća u Peharama u kojoj je učestvovalo policijsko vozilo

Šta će se dogoditi ukoliko Rusija bude uklonjena?

Nakon što je SWIFT isključio iranske banke 2012. godine usljed sankcija Evropske unije zbog nuklearnog programa zemlje, Iran je izgubio skoro polovinu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjskotrgovinske razmjene.

Prekid međunarodnih transakcija bi u Rusiji izazvao ogroman odliv kapitala, a bivši ministar finansija Rusije Aleksej Kudrin je procijenio da bi to dovelo do smanjenja ekonomije za pet posto.

Osim Rusije, najviše bi zbog isključenja sa SWIFT-a mogle izgubiti još i Sjedinjene Američke Države i Njemačka, jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama.

ČITAJ JOŠ:  Članice EU se dogovorile: Cijena ruske nafte ograničena na 60 dolara po barelu

Alternative i protivmjere Rusije

Rusija je posljednjih godina preduzela korake da ublaži traumu ukoliko bude uklonjena iz SWIFT-a.

Moskva je uspostavila sopstveni sistem plaćanja SPFS nakon što je pogođena zapadnim sankcijama 2014. nakon aneksije Krima početkom te godine. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske centralne banke. Dvadeset posto domaćih transfera trenutno se obavlja preko SPFS-a, ali je veličina poruka ograničena, a operacije ograničene na radne dane.

Kineski novi sistem prekograničnog međubankarskog plaćanja ili CIPS mogao bi pružiti drugu alternativu SWIFT-u.

Moskva bi također mogla biti primorana da pribjegne korištenju kriptovaluta, ali ovo nisu privlačne alternative.

GODISNJICA
MARKETING