Portal 072info

Šta je u trudnoći sigurno, a šta ne?

Mnogo toga ne preporučuje se trudnicama, iako ih se ponekad i potpuno bespotrebno plaši, ipak uvijek treba biti na oprezu. Donosimo vam popis stvari koje se ne savjetuju u trudnoći.

Geliranje noktiju

Gel se postepeno apsorbira kroz nokat i mogao bi biti toksičan i za trudnicu i bebu. Pronađite lakove za nokte koji su sigurni za korištenje u trudnoći i izbjegavajte UV lampe za sušenje.

Zamjene za šećer

Izbacivanjem šećera iz prehrane, a uvođenjem mnogobrojnih zamjena za šećer koje nisu provjerenog porijekla ne činite uslugu svom tijelu. Upravo suprotno, umjetni zaslađivači neće utažiti potrebu za slatkim, a štete jetri i mogu dovesti do urođenih mana kod djece.

Pretjerana tjelesna aktivnost

Pretjerana aktivnost može izazvati odvajanje posteljice od zida maternice što može biti kobno za bebu. Šetnje i umjerena aktivnost po preporuci liječnika su korisne i za majku i bebu, no bitno je ne pretjerivati.

Epilacija bikini zone

Prokrvljenost intimnih dijelova tijela u trudnoći postaje još veća, a koža osjetljivija. Upravo zbog toga savjetuje se depilacija koja ne uključuje čupanje dlaka. Koristite prirodne preparate koji će spriječiti i ublažiti iritacije kao što je aloe vera.

Konzervirana tuna

Iako se upozorava trudnice da obrate pažnju prilikom pripreme ribe u trudnoći, tuna se smije konzumirati ako je termički obrađena, no ne pretjerujte. Nekoliko puna mjesečno ne može škoditi trudnici i bebi.

Sredstva za izbjeljivanje zubi

Zubi su izrazito osjetljivi u trudnoći pa bi trebalo izbjegavati sredstva za izbjeljivanje jer dodatno povećavaju osjetljivost zuba. Umjesto toga koristite jagode i sodu bikarbonu, prirodne izbjeljivače.

Lijekovi za astmu

Lijekovi za astmu povećavaju rizik za komplikacije u trudnoći, stoga bi astmatičari trebali na vrijeme se konzultirati s liječnikom tijekom planiranja trudnoće kako bi našli zajedničko rješenje za nastavak liječenja. Preventivno djelujte na astmu izbjegavanje zadimljenih prostora i redovitim čišćenjem prašine.

Sredstva protiv komaraca

Sprejevi protiv uboda oni su kemikalija koje bi trebalo izbjegavati u trudnoći, stoga se odlučite na prirodne načine tjeranja ovih dosadnih napasti. Umjesto poznatih spirala protiv insekata zapalite crnu kavu, a sprejeve zamijenite limunovim sokom.

Podijelite članak