Šta je učenika natjeralo da iz učionice skoči u smrt: Svi su u šoku, pred tragediju bio kod direktorice

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tragedija koja se dogodila u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin” u Kačarevu u Srbiji otvorila je gomilu pitanja.

Samoubistvo S. F. (14) dogodilo se prekjučer oko 12.20 sati, na samom kraju petog časa, tokom koga su đaci imali njemački jezik. Jasno je da se dječak odlučio na skok u smrt poslije razgovora sa direktoricom škole, ali šta ga je natjeralo na to?

Zbog čega je tamo bio još se ne zna, ali kakav god razlog bio, sve je moglo da se okonča i na drugačiji način. Da li je učenik osmog razreda S. F. (14) bio izložen toliko velikom pritisku da je samo želio da pobjegne iz škole, pa makar i u smrt?

S. F. je kasnio na čas, jer je prethodno bio sa svojom majkom na razgovoru sa direktoricom škole.

– Kada je ušao u učiniocu, čas njemačkog je još bio u toku. Sjeo je na svoje mjesto i nastavnica njemačkog je porazgovarala sa njim. Ona se okrenula, a on je u tom trenutku udario glavom u klupu. Svi smo ga pogledali. Tada je zazvonilo i on je ustao i zaletio se prema prozoru koji je bio otvoren i skočio kroz njega. Svi smo bili u šoku. I nastavnica njemačkog koja je odmah istrčala iz učinioce – priča za 24sedam, jedna od drugarica iz razreda S. F.

Prema njenim i riječima drugih učenika, S. F. je sa drugog sprata učionice pao na vrat, a da je skočio na noge možda bi i preživio.

  • Bio sam u učionici u prizemlju. Vidio sam kad je pao. Otvorio sam prozor i čuo sam kako me tiho doziva. Iskočio sam kroz prozor u prizemlju, kako bih mu pomogao. Dok me je dozivao, oslonio se na ruke u pokušaju da se podigne. Prišao sam i osjetio slab puls. A onda je potpuno klonuo. Tada je stigla ekipa Hitne pomoći i vidio sam da su mu davali adrenalin. Nije pomagalo i konstatovana je njegova smrt – vrlo pribrano priča prijatelj dječaka.

Bio protivnik droge

Prema riječima školskih drugara S. F., on nije imao probleme ni sa jednim od učenika, a zašto je bio kod direktorice niko tačno nije znao da kaže. Priča se da je popio nekakvu tabletu tokom dana, ali to je mogla da bude i neka njegova redovna terapija, ili ga je zaboljelo nešto. Znaju da je, tokom prošle godine, imao epileptični napad, pa je tabletu možda popio i zbog toga.

– Priča se da je navodno uzimao narkotike. Znam sigurno da nije. Za drogu je i sam stalno govorio da je to nešto što ne želi da vidi, a kamoli da okusi – priča pod utiskom tragedije njegova drugarica iz razreda, koja još ne moće da se smiri poslije onoga što se dogodilo.

Mnogi od učenika nisu skrivali suze. Teško je to što se dogodilo i za odrasle, a pogotovo za djecu. Neki su kad je S. F. skočio kroz prozor vrištali. Svi su ga vidjeli kako leži na travnjaku. Mnogima će ta slika ostati urezana zauvek piše 24sedam.

Direktorica i dalje šuti

Majka S. F. samo što je izašla iz školske zgrade kad se dogodilo samoubistvo njenog sina. Čitava porodica je u šoku, a S. F. ima i brata. Trauma koju su doživjeli učenici osnovne škole, pred kojima se sve dogodilo, predmet je neke druge priče.

Direktorica škole Slobodanka Đukić nije željela da daje izjave za medije ovim povodom. Školska zgrada je inače, pod videonadzorom.

Nije poznato kako je protekao njen razgovor sa S. F. i dječakovom majkom i o tome da je dijete bilo pod velikim pritiskom zaključuje se iz onoga što je ubrzo potom uradio. Sve je, kakav god da je problem u pitanju, moglo da se riješi i završi na drugačiji način.