Šta je uzrok enormne cijene peleta: Poremećaji na tržištu ili profiterstvo?

“Pelet kao suho zlato, nerealne cijene, profiterstvo bez kraja” tek su neki od komentara na društvenim mrežama na enormne cijene ovog energenta.

Cijene su već u aprilu mjesecu bile iznad godišnjeg prosjeka, kada je tona iznosila 450 KM sa prijevozom, ali već danas je to i do 200 KM više.

Kontaktirajući proizvođače peleta u Trnovu, Palama, Foči i Sokocu svi ističu da ne primaju narudžbe, a upitno je kažu kako će isporučiti i ranije narudžbe. Neki od njih ističu da ogromne količlne peleta izvoze na tržište EU, te da ovdje skoro ni vreća ne ostaje.

U kompaniji Drvosječa, koji svoje ispostave imaju u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli i Mostaru trenutno je tona peleta sa prijevozom za sva navedena gradska područja 640 KM, a vrećaa od 15 kg prodaje se po cijeni od 10 KM.

Poremećaji na svjetskom trištu doveli su do rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utiče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji peleta.

Copy

U aprilu mjesecu inicirano je pitanje otvaranja javnog preduzeća, peletare u Kantonu Sarajevo, investicije vrijedne 8,5 miliona KM. Tada je ministar privrede KS Adnan Delić istako da će ovo Ministarstvo zajedno zajedno s KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta.

N1

Prethodni članakZauvijek nas je napustila Selma Salčinović, supruga poznatog zeničkog privrednika rahmetli Rasima 
Sljedeći članakMajka troje djece Asmira Burnić boluje od raka dojke, na svakih 21 dan za terapiju treba dati 4.000 KM!