Šta je važno znati o prehrani djeteta do treće godine

8 91

Zdravstveno stanje i status djeteta su jedan od glavnih faktora s kojim je povezano uzimanje ili odbijanje hrane. Ako je ono često prehlađeno, ako ima problema sa probavom, podložno je infekcijama i pokazuje povećani umor, imat će smanjen apetit i može se desiti da se stalno vodi svojevrsna borba s pothranjenošću.  U tom slučaju važno je, uz pomoć pedijatra, raditi na otklanjanju osnovnog uzroka, a onda primijeniti odgovarajuću prehranu koja će biti u skladu s mogućnostima metabolizma i potrebama djeteta. 

Šta je važno znati o prehrani djeteta do treće godine?

– Za djecu do tri godine dnevna potreba za energijom približno iznosi 1.300 kalorija.

– Pošto im hrana služi za izgradnju, bjelančevine predstavljaju osnovnu prehrambenu tvar za izgradnju ćelija i u svakodnevnoj prehrani treba osigurati zadovoljavajući unos aminokiselina.

Za djecu do tri godine dnevna potreba za energijom približno iznosi 1.300 kalorija
Za djecu do tri godine dnevna potreba za energijom približno iznosi 1.300 kalorija

– Ugljikohidrati predstavljaju osnovni i najvažniji izvor energetskih tvari. Namirnice sastavljene od složenih ugljikohidrata snabdijevaju organizam i raznim mineralima i vitaminima (grupe B), ako se koriste kao nativne, nerafinirane namirnice.

– Masti su veliki izvor energije, iako ne primarni, poput ugljikohidrata. Zato, djeca moraju dobivati tu namirnicu putem jaja, maslaca i mliječnih proizvoda.

– Crveno mes je izvor i bjelančevina i masti i zato je svakako potrebno.

– Potreba djeteta u prve dvije godine života biti će zadovoljena s četiri decilitra mlijeka dnevno, a do pete godine oko pet decilitara mlijeka dnevno.

– Između prve i šeste godine dijete bi trebalo imati četiri do šest obroka dnevno. Razmak između obroka nikako ne bi trebao biti duži od tri do četiri sata.


Avaz