Šta je zajedničko (grado)načelnicima Kasumoviću, Ezheru Arnautoviću i Zakiru Pašaliću?

619DDB38 BDFE 41EE B633 44C7E3A0B06C

Slučaj privođenja Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, koji je, prema mišljenju javnosti, ništa drugo nego politički montiran proces, podsjetio je na ranija iskustva onih koji su vodili grad i bili su, također, žrtve političkog iživljavanja. 

Podsjetimo, a kako su svi oni izjavili u reakcijama za 072info, najugledniji advokati u BiH su jednoglasni – Kasumović ne treba biti u pritvoru! 

Hapšenje gradonačelnika koji nije po volji centrala u Sarajevu nije prvi slučaj sa Kasumovićem, a koji je jedino pogriješio što ga je na proteklim izborima podržalo više od 33.000 birača i što se nametnuo kao najveća politička prijetnja po Opće izbore. Osim toga, promijenio je krvnu sliku grada. 

Slično je doživio i nekadašnji gradonačelnik Zenice rahmetli Ezher Ezo Arnautović. Godine 1962. je uhapšen Arnautović, rođeni Travničanin, tadašnji predsjednik Opštine Zenice, u montiranom političkom procesu, prodan od svojih sugrađana, zbog pozicija u Sarajevu, čovjek koji je Zenicu u tom periodu digao na stepenicu iznad kada je privreda u pitanju. 

Grad se tada razvijao neslućenom progresijom u odnosu na prosjek države. Statistika iz tog perioda pokazuje da je “grad čelika” rastao nekoliko puta brže od državnog prosjeka, nacionalni dohodak u državi je imao rast po stopi 9% a u Zenici 20%. I za takve rezultate je nagrađen kaznom od 17 godina zatvora. Zanimljivo je da je Ezher sa 70 godina postao i pukovnik u Armiji BiH!

Copy

Osim rahmetli Arnautovića koji je uhapšen, kada govorimo o predmetu “Zenicatrans” i namjeri zeničkog gradonačelnika da spasi državnu imovinu zbog čega je priveden, valjda podsjetiti kako nije prvi put da se imovina prepisuje na Grad. 

Naime, svojevremeno je Poreska uprava namjeravala “uzeti” stadion Bilino polje zbog dugova Čelika prema njima. Tada je stadion izuzet i upisan na grad zahvaljujući tadašnjem načelniku Zakiru Pašaliću (SDP).

Iz svega navedenog, jasno je kako se Kasumović tereti jer je spašavao imovinu grada, što nije tako česta praksa budući da je postalo nepisano pravilo da političari rade isključivo za vlastite a ne interese grada. I to je Kasumoviću, ispostaviti će se, osim ogromne podrške građana, bila jedina greška.

Ipak, javnost sa nestrpljenjem iščekuje ishod sutrašnje odluke vanraspravnog vijeća Kantonalnog suda u Zenici, a koje će ujutro saopćiti odluku na žalbu Asima Crnalića, advokata zeničkog gradonačelnika da se ukine pritvor Kasumoviću. 

Prethodni članakPoslušajte novu pjesmu Ace Lukasa posvećenu Džeju Ramadanovskom!
Sljedeći članakNorveški restoran postao žarište: 120 novih slučajeva, pola od njih omikron