Šta jesti kad ste prehlađeni

Određene namirnice važne su da bi se sačuvalo zdravlje, ali također mogu smiriti prehladu i ublažiti njene simptome. Dok ozbiljnije bolesti zahtijevaju posebne dijetske režime, mali broj pacijenata zna koliko hrana može pomoći i kod blažih zdravstvenih problema, kao što su prehlada i gripa.

Osim toplih čajeva, postoji još namirnica i napitaka koji mogu doprinijeti bržem ozdravljenju, na različite načine.

Začinjena hrana – Učinit će da vaš nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite hrenu ili ljutim papričicama.

Topla limunada – Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C. Mekani sloj na narandžama, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet.

Crno vino – Sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno dišnih puteva. Ipak, oprezno s vinom ako pijete lijekove.

Đumbir – Istraživanja su pokazala da je đumbir efikasan u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. U slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobjeđuje sve infekcije.

Pileća supa – Naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade. Supa, također, razlaže sluz i olakšava disanje.

Soda bikarbona – Rastvorite kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte tečnost. Mješavina vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lijek za smirivanje želuca i crijeva, što se često javlja kao popratni simptom različitih zdravstvenih stanja.

AVAZ