Portal 072info

Šta kada pubertet dođe prerano?

Preuranjeni pubertet je pojava znakova puberteta ranije od uobičajenog. Pojava sekundarnih polnih obilježja prije osme godine kod djevojčica, te prije devete godine kod dječaka upućuje na preuranjeni pubertet. U većini slučajeva radi se o zdravoj djeci kod koje, iz nepoznatog razloga, dolazi do prerane pojave pubertetskog razvoja. Rani početak puberteta može dovesti do niže konačne visine djeteta, ali i emocionalnih poremećaja.

Pubertet je prelazni period od dječje do odrasle dobi, započinje pojavom prvih sekundarnih polnih obilježja, a završava polnom zrelošću. Pubertet obuhvata veliki broj fizioloških promjena koje se događaju uglavnom prema pravilnom redoslijedu kao posljedica intenzivnih hormonskih promjena.

Djevojčice i dječaci u pubertet ne ulaze istovremeno. Prvi znakovi puberteta kod djevojčica javljaju se između devete i jedanaeste godine, a kod dječaka u prosjeku dvije godine kasnije, između desete i dvanaeste godine. Međutim, dob početka puberteta vrlo je varijabilna, isto kao i trajanje puberteta.

Glavne promjene su ubrzanje tjelesnog rasta i razvoja, sazrijevanje polnih žlijezda i pojava sekundarnih polnih obilježja.

Oblici preuranjenog puberteta

Razlikujemo dva oblika preuranjenog puberteta. Onaj češći je centralni ili pravi preuranjeni pubertet, a nastaje zbog povećanog otpuštanja gonadotropina iz hipofize (endokrina žlijezda u mozgu), koji podstiču rast polnih žlijezda (jajnika kod djevojčica i testisa kod dječaka). Jednostavnije rečeno, pravi preuranjeni pubertet u potpunosti imitira fiziološki pubertet. Češći je kod djevojčica nego kod dječaka i najčešće nastaje iz nepoznatih razloga.

Mnogo rjeđe se radi o perifernom ili lažnom preuranjenom pubertetu. Radi poremećaja polnih žlijezda ili nadbubrežnih žlijezda pojačano se luče polni hormoni. U ovom slučaju također se javljaju sekundarna polna obilježja, ali ne dolazi do rasta polnih žlijezda.

Ponekad se pojedini znakovi puberteta mogu javiti izolovano, kao što su preuranjeni razvoj grudi ili stidna dlakavost, bez drugih znakova puberteta. Pojava bilo kojeg od tih znakova kod djevojčica prije osme godine može upućivati na preuranjeni pubertet. Kod djevojčica se može javiti rast grudi, stidna i/ili pazušna dlakavost, ali i menstruacija. Kod dječaka pojava pubertetskih promjena prije devete godine manifestuje se kroz rast testisa i polnog organa, pojava stidne dlakavosti, mišićavost i promjena glasa. Nagli rast, promjena ponašanja i pojačano znojenje karakteristični su i za djevojčice i za dječake.

Kako pomoći djetetu

Pri svakoj sumnji na preuranjeni pubertet javite se nadležnom doktoru, pedijatru, školskom ili porodičnom. Ako se ispostavi da je sumnja osnovana, potreban je pregled pedijatra endokrinologa, koji će odlučiti o daljoj obradi i postaviti definitivnu dijagnozu.

Redovno praćenje rasta i razvoja djeteta od izuzetne je važnosti kako bi se na vrijeme uočila odstupanja. Rast i razvoj prate se od rođenja pa sve do završetka rasta. Prva mjerenja vrše se već u porodilištu, zatim tu dužnost preuzima pedijatar.

Brojne promjene nameću brojna pitanja, nerazumijevanje, sukobe, pogotovo zato što psihički razvoj djeteta nije u skladu s uznapredovalim rastom i polnim razvojem. Kao roditelji potrudite se da ponudite razumijevanje, toplinu i podršku, a kroz redovan razgovor i savjetovanja s doktorom i odgovore na pitanja o tome kako savladati poteškoće u ovom periodu.

Azra.ba

Podijelite članak