Portal 072info

Šta kada se prejedete?

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!
Ako ste pretjerali sa jelom i pićem i namučili želudac, olakšajte sebi tegobe sodom bikarbonom, jabukovim sirćetom, kalijumom, magnezijumom, limunom ili čašom crnog vina.

Koliko puta ste poslijeukusne slavske večere objećali sebi da ćete od sada biti umereniji u iću i piću, kako biste želudac poštedeli novih muka?! Ako vam se ipak dogodi nova nesmotrenost, evo savjeta kako da izbegnete stomačne tegobe. 

Kašičica sode bikarbone ili jabukovog sirćeta su sigurni “lijekovi” protiv mučnine. Razmutite ih u čaši vode i popijte čim osjetite da ste pojeli više nego što vaš stomak može da podnese. 

Minerali, pogotovo kalijum i magnezijum, dobro djeluju na želudac i ublažavaju osjećaj nadutosti, pa bi uz obilan obrok trebalo da ih unosite u organizam. Njih najviše ima u zelenom lisnatom povrću. 

Posljedice prejedanja izliječićete i uz pomoć limuna. Iscedite ga u čašu vode i što prije popijte tečnost, jer ovo voće podstiče rad probavnog sistema i pomaže bržu razgradnju hrane. 

Jedno od rešenja je i čaša crnog vina, pošto ono posjeduje antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane. Ali, zapamtite – dva decilitra su lijek za ovu boljku, sve preko toga će vam samo odmoći.

cafe.ba

Podijelite članak