Portal 072info

Šta kaže pravilnik NS BiH: Hoće li Čelik ostati umjesto Borca u Premijer ligi?

Učešću u narednoj sezoni Premijer lige BiH se nadaju Čelik, koji je ove sezone ispao iz elitnog ranga takmičenja ali ima licencu za nastup, te Tekstilac iz Dervente, jedini klub iz Prve lige RS koji zainteresovan za nastup u Premijer ligi i aplicirao je za licencu uz pobjednika tog ranga takmičenja, Zvijezdu 09.

U članu 40. Pravilnika o licenciranju klubova za učešće u takmičenju Premijer lige BiH stoji sljedeće:

“Ukoliko neki od klubova Premijer lige BiH koji je po plasmanu obezbijedio učešće u Premijer ligi ne dobije licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH u određenoj takmičarskoj sezoni, umjesto njega pravo učešća stiče klub koji po plasmanu nije obezbijedio učešće, ali posjeduje licencu (klub sa boljim plasmanom).

U situaciji kada više od dva kluba Premijer lige BiH koji su po plasmanu obezbijedili učešće u Premijer ligi BiH nisu dobila licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH u određenoj takmičarskoj sezoni, tada se taj broj upražnjenih mjesta u Premijer ligi BiH može popuniti klubovima iz Prvih entitetskih liga (niži rang takmičenja) prema redoslijedu sportskog plasmana i uslova dobijanja licence u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova.

U skladu sa prethodnim stavom, prednost ulaska u Premijer ligu BiH ima klub iz one entitetske lige u koju se vraća klub iz Premijer lige BiH.

Ukoliko neki klub iz nižeg ranga takmičenja koji je po sportskom rezultatu ostvario pravo na ulazak u takmičenje Premijer lige BiH, a u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova nije dobio licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH u određenoj takmičarskoj sezoni, umjesto njega pravo učešća u takmičenju Premijer lige BiH stiče prvi slijedeći klub prema plasmanu, a koji je dobio licencu u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova.

Shodno prethodnim stavovima, Administracija za licenciranje dužna je pozvati najmanje po 3 (tri) kluba iz prvih entitetskih liga (niži rang takmičenja) da učestvuju u postupku vanredne primjene sistema licenciranja klubova”, stoji u službenom dokumentu NS BiH.

Ovo u praksi znači da će Čelik, koji je zauzeo pretposljednje mjesto u Premijer ligi za sezonu 2017/2018 koje vodi u Prvu ligu FBiH, ipak i naredne godine igrati u elitnom rangu takmičenja umjesto Borca koji nije dobio licencu.

Iz Čelika još uvijek nisu željeli komentarisati novonastalu situaciju jer žele sačekati zvanično saopćenje NS BiH.

Podijelite članak