Screenshot 1 138
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prošlog petka je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

FIXGEHALT

“Tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a to bude usmjereno protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Iako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine neposredno nakon ove odluke organizovao konferenciju za novinare na kojoj je po ko zna koji put zaprijetio otcijepljenjem, nakon sastanka sa liderima stranaka iz RS-a, odlučeno je da odgovor iz manjeg bh. entiteta bude nesudjelovanje i neoodlučivanje u državnim institucijama u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Ekipa Source.ba portala pitala je građane Istočnog Sarajeva šta misle o nametnutom Zakonu, te da li su za otcijepljenje oni kao obični građani, budući da lider SNSD-a Milorad Dodik sve češće pominje riječ “otcijepljenje”, odnosno, nakon svake odluke koja mu ne ide u korist. Pogledajte i poslušajte kakve smo odgovore dobili piše Source.

LIDER

Video pogledajte ovdje.