Šta kažu seizmolozi: Teško je davati optimistične prognoze

3 331

Nakon razornog zemljotresa magnitude 6.2 po Rihteru u Petrinji te par snažnih naknadnih zemljotresa i cijelog niza slabijih mnogi se pitaju ima li ikakvih dobrih vijesti od seizmologa?  

Najavio zemljotrese

Po svemu sudeći – ima, ali samo jedna. Naime, nije vjerojatno da će Hrvatsku uskoro pogoditi zemljotres kakav je prošle sedmice pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna područja, piše „Index.hr“. 

Hrvatski seizmolozi poručuju da je u ovoj situaciji teško davati optimistične prognoze.

– Sve se događa kako smo i prethodno opisali – rekao je seizmolog dr. sc. Josip Stipčević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, koji se mobitelom javio s terena u ugroženom području.

Podsjetimo, Stipčević je za Index 30. decembra, nakon razornog zemljotresa u Petrinji, najavio da će biti još dosta naknadnih od kojih će neki biti i jaki.

Potresna serija

– Oni će sigurno biti relativno česti. Moglo bi ih biti dvadesetak magnitude veće od 4, a nekoliko bi ih moglo biti magnitude oko 5. U prosjeku se obično nakon jakog zemljotresa kakav je bio u utorak, dogodi još barem jedan jak. No, ova potresna serija do sada se ponaša pomalo neuobičajeno. Imali smo prvo predzemljotrese koji su se dogodili u ponedjeljak, a potom jedan glavni u utorak. Važno je naglasiti da će sigurno biti još jačih zemljotresa. Vrlo vjerojatno više neće biti tako jakih udara kakav je bio u utorak, mada se to ne može u potpunosti isključiti. Mi stalno ponavljamo da još nije sve gotovo. Bit će još jačih zemljotresa koji bi mogli oštetiti zgrade koje su već oštećene. To bi moglo uzrokovati još urušavanja i još žrtava tako da treba biti na oprezu – poručio je tada naš seizmolog. 

Prethodni članakDodaci uz koje voda čini čuda za probavu
Sljedeći članakLejla Tanović sedma na svjetskoj rang listi: Sjajna motivacija pred težak blok treninga