Šta mladi kažu o najavi gašenja Facebooka i Instagrama: Ovakve odgovore nismo očekivali

Screenshot 4 34
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Digitalno i informacijsko doba u kojem živimo omogućili su razvoj tehnologije i različitih društvenih mreža bez kojih je svakodnevni život postao nezamisliv.

Gotovo da ne postoji osoba koja nije aktivna na nekoj od mnogobrojnih društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama, Twittera, LinkedIna, TikToka, itd.

Svaka od njih ima svoju posebnu namjenu, tako se Facebook i Twitter najčešće koriste za promocije, posao, političke kampanje i slično, a mladi se uglavnom odlučuju za one “zabavnijeg” karaktera poput Instagrama, TikToka i YouTube-a.

Posljednja objava kompanije Meta u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram najavljuje mogućnost gašenja ove dvije društvene mreže širom Evrope, a zbog problema s europskim propisima koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka korisnika iz Europe na američkim serverima.

U slučaju da ne bude donesen novi okvir, “vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi”, rekli su iz Mete.

Pitali smo naše mlađe građane kako oni komentarišu ovu najavu, koliko su mladi “ovisni” od društvenih mreža i kakav život očekuju bez ove dvije izuzetno popularne društvene mreže u našoj zemlji.

Na naše veliko iznenađenje, većina ih je odgovorila da bi život bio puno bolji bez društvenih mreža, ali i da bi se gašenjem Instagrama i Facebooka pronašla alternativa.

– Instagram najviše koristim, ali iskreno mislim da bi nam svima ako ga ugase bilo bolje i zdravije živjeti; može se živjeti bez društvenih mreža; ne bi se nešto puno promijenilo; život je bio i prije društvenih mreža; navikli bismo se; ovisni jesmo i vjerovatno bi bilo neobično dok se ne naviknemo, ali vjerovatno bi neko napravio novu društvenu mrežu sličnu Instagramu… samo su neki od odgovora.

Ostatak odgovora pogledajte u videu: