Šta nakon popuštanja mjera u BiH? Blago olakšanje i nastavak prilagođavanja života novim uvjetima

Podijelite vijest

Koliko puta u ste u toku posljednjeg mjeseca čuli najavu da su naredne dvije sedmice ključne? Da li su ključne sedmice prošle teško će iko od nadležnih potvrditi, ipak izvjesno je da je BiH “zaravnala krivulju” i da je vrijeme za adaptiranje na drugu fazu borbe s koronavirusom.

Mnoge zemlje Evrope već su iznijele detaljne planove o narednim koracima i fazama u pristupu borbi s koronavirusom. Okvirno su određeni datumi kako bi građani dobili barem približnu orijentaciju u vezi s onim što slijedi i kako bi mogli okvirno planirati svoje životne obaveze.

BiH još zvanično nije saopćila detaljan plan. Na državnom nivou ga neće ni biti, izuzev djelovanja određenih institucija, već će se, kao i do sada, većina mjera organizirati na nivoima entiteta ili kantona. Nadležni u FBiH tako poručuju da rade na detaljnom planu o postepenom ublažavanju mjera u skladu s kretanjem epidemiološke situacije. Vlast u entitetu Republika Srpska otkrila je dva datuma kada se može očekivati postepeno popuštanje. Tako bi već od 27. aprila neke mjere mogle biti ukinute ili blago izmijenjene, a od 10. maja bi se moglo i konkretnije djelovati.

Prva mjera koja bi trebala biti ublažena je kretanje osoba starijih od 65 godina, ali i mlađih od 18. Tim kategorijama će tokom sedmice u određenim periodima biti omogućeno kretanje. S druge strane, značajni su apeli privrednika koji traže popuštanje mjera kako bi određeni sektori mogli početi raditi. Prema riječima ministra zdravlja FBiH Vjekoslava Mandića moguće je da se dopusti rad određenim zanatskim radnjama, ali uz striktne propise. U ovom trenutku pak teško je očekivati da će nadležni izaći s konkretnim datumima po uzoru na Austriju, Njemačku ili ono što Hrvatska najavljuje o tome kada bi se mogle otvoriti škole (za pojedine razrede), kada restorani ili frizerski saloni.

Ono što je jasno je da, bez obzira na to kakav plan ublažavanja uvedenih mjera nadležni u BiH donesu, građani u našoj zemlji će još dugo svoj život morati prilagođavati tzv. plesu, odnosno borbi s pandemijom.

I kada se otvore pojedine radnje, njihov rad će biti uslovljen držanjem propisane distance, obaveznim nošenjem zaštitnih maski i rukavica, kako radnika tako i kupaca te obaveznim dezinfikovanjem javnih površina.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije savjetuju da bez obzira na to što je veliki broj zemalja uspio kontrolirati širenje zaraze, zbog očuvanja zdravstvenog sistema u budućnosti i eventualnih novih valova širenja zaraze, građani će svoj život morati prilagoditi novonastalim okolnostima. To, između ostalog, podrazumijeva da još dugo neće biti dozvoljena veća javna okupljanja, koncerti i drugi sadržaji. Ipak, popuštanje mjera značajan je korak i zbog pokretanja privrede, ali i očuvanja mentalnog zdravlja građana.

Maske, rukavice, socijalna distanca i maksimalno poštivanje preporuka su ključni elementi kojih će se svi građani morati pridržavati kako bi zdravstveni sistem naše države što bezbolnije prebrodio koronavirus. Popuštanje mjera nipošto ne znači vraćanje starim životnim navikama, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. Taj prilagodljivi “ples” u cilju amortizovanja i ublažavanja širenja virusa trebao bi postati način života do konačne pobjede.

Klix