Portal 072info

Šta nam donosi Svjetsko nogometno prvenstvo sa 48 reprezentacija

FIFA-ina odluka o povećanju broja učesnika na svjetskim nogometnim prvenstvima sa 32 na 48 reprezentacija donijet će brojne promjene, a najznačajnije su one u formatu takmičenja te u kvalifikacijama za SP.

Prijedlog predsjednika FIFA-e Giannija Infantina o povećanju broja sudionika u utorak je u Zuerichu jednoglasno podržalo FIFA-ino Vijeće koje broji 37 članova. Po tom prijedlogu 48 reprezentacija bit će podijeljeno u 16 grupa sa po tri ekipe. U nokaut fazu plasirat će se po dvije ekipe iz svake skupine, odnosno ukupno 32 ekipe.

Ukupan broj utakmica porast će sa sadašnjih 64 na 80, ali maksimalan broj susreta koje možete odigrati i dalje ostaje sedam. U takmičenju po grupama odigrat će se 48 utakmica, a 32 u nokaut fazi.

FIFA je udovoljila zahtjevima najmoćnijih evropskih nogometnih saveza, pa će SP trajati 32 dana, koliko i sada traje.

Iako tvrdi da odluka o proširenju nije motivirana profitom, Infantino je prije nekoliko mjeseci kazao da će prihodi porasti na šest milijardi eura, što je oko 800 miliona eura više od procjenjenih prihoda za SP 2018. u Rusiji (5,2 milijarde eura). Također, dobit će porasti na 600 miliona eura.

Budući da ćemo imati 16 sudionika više, postavlja se pitanje koje će kontinentalne federacije najbolje proći. Dosad je iz Evrope dolazilo 13 reprezentacija, iz Afrike pet, Azija je davala četiri, Južna Amerika pet, a CONCACAF zona (Sjeverna i Srednja Amerika te Karibi) tri reprezentacije. Još dvije ekipe su dolazile iz interkontinentalnih kvalifikacija (dvoboj predstvanika CONCACAF zone i Okeanije, te Južne Amerike i Azije). Zasad se ne zna ko će najviše profitirati od proširenja, ali špekulira se da će najbolje proći Azija, Afrika i CONCACAF zona, a i Okeanija bi napokon mogla dobiti jednog sigurnog predstavnika.

Povećanju broja sudionika na svjetskim prvenstvima usprotivilo se Udruženje evropskih klubova (ECA), koje smatra da je takva odluka više politička nego sportska.

“Ne vidimo razloga za mijenjanje sadašnjeg formata od 32 reprezentacije koji se je pokazao savršenim. Također, nije nam jasno čemu žurba kod donošenja tako važne odluke koja će se primjeniti tek za devet godina”, istaknulo je Udruženje evropskih klubova.

I udruženje “New Fifa Now” je protiv proširenja, te smatra kako će sada kvalifikacije postati smijurija.

No, legendarni Diego Maradona podržao je proširenje i kaže da je to fantastična ideja.

“Oduševljen sam incijativom predsjednika FIFA-e jer će priliku za plasman na SP dobiti reprezentacije koje su do sada i prije početka kvalifikacija znale da nemaju šanse otići na SP. Sada svaka zemlja ima pravo sanjati o plasmanu na SP i obnovit će se strast za nogometom”, rekao je Maradona.

Treneru Manchester Uniteda Joseu Mourinhu sviđa se format natjecanja.

“Meni se sviđa da grupe imaju po tri ekipe. Imate dva susreta u grupi i oba će biti krucijalna, a onda idete u nokaut fazu koja je sama po sebi uzbudljiva. Reprezentacije sa manje kvalitete i iskustva nemaju velike šanse izboriti nokaut fazu i vjerovatno će ići kući nakon dvije utakmice”, rekao je Mourinho.

Historija promjena formata takmičenja na svjetskim prvenstvima:

SP 1930. u Urugvaju – 13 sudionika, jedna grupa od 4 reprezentacije i tri od 3, a pobjednici grupa ušli su u polufinale.

SP 1934. u Italiji – 16 sudionika, nokaut faza od početka do kraja.

SP 1950. u Brazilu – umjesto predviđenih 15 reprezentacija sudjelovalo je 13, koje su bile podijeljene u četiri grupe. Pobjednici grupa formirali su završnu grupu od četiri reprezentacije koje su igrale međusobno i ona sa najviše bodova bila je prvak.

SP 1954. u Švicarskoj – 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe, a u takmičenju po grupama svaka je reprezentacija odigrala po dvije utakmice, umjesto po tri. Dvije najbolje iz svake grupe ušle su u nokaut fazu.

SP 1958. u Švedskoj – 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe, a u takmičenju po grupama svaka je reprezentacija odigrala po tri utakmice. Dvije najbolje iz svake grupe ušle su u nokaut fazu.

SP 1974. u Zapadnoj Njemačkoj – 16 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe. Po dvije najbolje iz svake grupe ušle su u drugi krug gdje su formirane dvije skupine po četiri ekipe. Pobjednici grupa igrali su u finalu, a drugoplasirani za treće mjesto.

SP 1982. u Španiji – 24 reprezentacije podijeljene u šest grupa. Po dvije najbolje iz svake grupe ušle su u drugi krug, gdje su formirane četiri grupe sa po tri ekipe, a pobjednici grupa ušli su u polufinale.

SP 1986. u Meksiku – 24 reprezentacije podijeljene u šest grupa. Po dvije najbolje iz svake grupe i četiri trećeplasirane ušle su u nokaut fazu.

SP 1998. u Francuskoj – 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa. Po dvije najbolje iz svake grupe ušle su u nokaut fazu.

Podijelite članak