Portal 072info

Šta nam to Hrvatska tiho najavljuje: Žele turiste iz BiH, ali im pripremaju samoizolaciju

62e282eeb3d490a641685dfccf3f0e17 preview
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hrvatski ministar policije Davor Božinović danas je najavio promjene režima na graničnim prijelazima sa Bosnom i Hercegovinom, tiho najavljujući uvođenje obavezne samoizolacije po dolasku iz naše države u Hrvatsku. Ukoliko se tako nešto doista i ostvari širok je spektar negativnih efekata i neprincipijelnosti susjedne države. U posljednje dvije sedmice broj novozaraženih postepeno se počeo povećavati u brojnim zemljama Evrope, pa tako i u BiH. Ipak, teško se države odlučuju na uvođenje radikalnih mjera kao u martu i aprilu jer je svima jasno da bi tako nešto bilo višestruko pogubno za ekonomiju.

Stručnjaci poručuju da je virus tu i bit će vjerovatno još dugo te da treba naučiti živjeti s tim. A to podrazumijeva paralelno pridržavanje preporuka i koliko-toliko vraćanje normalnim tokovima života.

U BiH još važe mjere da u državu mogu ući samo državljani BiH te građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore bez ikakvih ograničenja. S tim u vezi BiH je prilično još uvijek zatvorena.

S druge strane u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja i mjera mogu ući državljani čak 10 evropskih zemalja. Iz BiH u Hrvatsku se može jedino ako idete poslovno ili ako dokažete svrhu, a to između ostalog podrazumijeva i plaćeni turistički aranžman. I to je za veliki broj bh. građana bilo dovoljno olakšanje pa su kao svoj izbor ljetnog odmora već izabrali hrvatsku obalu.

Međutim s obzirom na rast novozaraženih i u Hrvatskoj, blagi skandal u vezi otkazivanja teniskog turnira u Zadru, vlasti naših zapadnih susjeda su počeli koketirati sa novim mjerama. I naravno prema kome bi drugome nego prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori.


Hrvatska i ne pomišlja da filteriše ulazak državljana iz 10 zemalja EU, gdje također postoji rast novozaraženih. Ali, za svoje istočne susjede već razmišljaju o oštrijim mjerama. Ministar Božinović otvoreno je kazao da će to vjerovatno značiti samoizolaciju za one koje dolaze u Hrvatsku iz BiH, Srbije, Crne Gore, a vjerovatno i za državljane Kosova i Sjeverne Makedonije.

Prvo pitanje koje se nameće nakon takve najave je: Kako to Hrvatska planira ugostiti turiste iz BiH i drugih istočnih i južnih susjeda ako ih planira dočekati obaveznom samoizolacijom? Kako je to Hrvatska sigurna da im je za rast novozaraženih najodgovornija BiH i drugi istočni susjedi, a nisu krivi oni sami? Koliko se Hrvati uopće pridržavaju propisanih mjera? Nose li maske?

Nesumnjivo je da se svaka država štiti najbolje što može, ali principijelan i fer odnos je neminovan i to naročito prema susjedima koji su vam bez ograničenja otvorili granicu.

Pokretanje ekonomije, a posebno preko turizma je isuviše važno da bi se ograničavalo ili uslovljavalo obaveznim samoizolacijama, koje ukoliko Hrvatska nametne, teško da će računati na goste iz BiH ovog ljeta. A to su već pitanja na koja će odgovorni u Vladi Hrvatske odgovarati i hrvatskim hotelijerima i turističkim radnicima.

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 78
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Koronavirus u BiH: Koliko se ljudi do sada zarazilo, koliko se oporavilo, a koliko je umrlo

072info.com

BiH baca tri kilograma otpada po stanovniku

072info.com

Pripremite kišobrane, slijedi pogoršanje vremena

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6