Portal 072info

Šta nasmijava bebe?

Prije 6. mjeseca bebe su osjetljive na vizuelnu stimulaciju. Reagiraju na smiješne izraze lica ljudi oko sebe i fizičku stimulaciju: škakljanje, širenje i zatvaranje ruku, valjanje njihovih malih tijela lijevo desno, poljupce i ostale fizičke podražaje.

Nakon pola godine, djeca reagiraju na smiješne zvukove i to ih izuzetno zabavlja. Nakon osam mjeseci primjećuju neusklađenosti, tj. stvari koje nisu uobičajene, kao npr. cipela na maminoj glavi, tata koji imitira majmuna ili baka koja skriva lice iza svojih ruku.

Oko 18. mjeseca, djeca se zabavljaju pronalaženjem drugih namjena za predmete. Na primjer, stavit će koš za smeće na glavu i pretvarati se da je šešir ili koristiti četku za kosu kao telefon.

Oko 2. godine života, djeca otkrivaju da riječi mogu biti zabavne. Nasmiju se kada pomiješamo dvije riječi ili kada glumimo psa koji mjauče. Sviđaju im se pjesmice i sve što ima veze s obavljanjem nužde. Međutim, smijat će se samo ako se promijeni vrlo malo elemenata. U protivnom ćemo ih zbuniti.

U dobi između 3 i 5 godina, djeca uživaju u ponavljanju riječi koje su negdje čuli i izmišljaju riječi bez značenja. Da bi razveselili dijete, možete mu pripremati i neobične obroke poput umaka od jabuke, žitarica i slično. Istraživanja pokazuju da djeca razumiju ironiju već sa 4 godine.

Za razliku od odraslih, djeca se mogu smijati istoj šali 20 puta zaredom. Ponavljajući postupci za njih su utvrđivanje gradiva kako bi bolje mogli razumjeti što radite i više uživati. No, za salve smijeha, djeca se moraju osjećati sigurno. U protivnom, šala neće uspjeti.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box