Šta ne bi trebalo da imate u kući nakon tridesete?

Ako ste u kasnim dvadesetim ili sve već navršili tridesetu, vrijeme je da počnete da dekorišete svoj dom u skladu s godinama. Odabrali smo savjete dizajnera koji preporučuju kojih predmeta bi obavezno trebalo da se riješite prije nego što napunite trideset, ako ne i ranije.

Privremeni namještaj

“Često ljudi čekaju da se usele u “stalni dom“ da bi pažljivo počeli da ga dekorišu, a do tada kupuju šta god je na popustu da bi popunili prostor“, kaže dizajner Skot Mičam Vud. “Zapravo, trebalo bi da investiraju u klasične komade koje mogu da nose sa sobom kada dođe vrijeme da promjene prostor jer jedino tako niste na gubitku“, objašnjava Vud.

Police za televizor

“Vrijeme je da se otarasite polica koje ste kupili uz televizor i kupite nešto malo manje funkcionalno, ali malo dekorativnije“, kaže dizajner Saša Adler.

Goli parketi i mali tepisi

Tepisi daju toplinu prostoriji i život prostoru. “Umjesto da posegnete za najlakšim rešenjem, potražite tepih sa teksturom, bojom ili šarom, u najvećoj veličini koju vam prostorija dozvoljava”, savjetuju dizajneri Loren Baksbaum i Saša Adler i dodaju da je “nevjerovatno koliko će to doprineti izgledu prostorije”.

Neuramljeni posteri i slike na zidu

Dizajner Nikol Gibons savjetuje da izbjegavate neuramljene postere ili slike na zidu i počnete da kupujete ramove po mjeri.

Jeftina posteljina

“Zapravo, ne postoji nijedan razlog da imate jeftinu posteljinu koliko god godina da imate, ali kada napunite tridesetu, tada zaista sebe treba da tretirate bolje“, obrazlaže Skot Mičam Vud.

Nenamješten krevet

“Potreban je samo minut da ujutru namestite krevet i započnete dan sa osjećajem uspjeha“, navodi dizajner Rajan Vajt i dodaje da nenamešten krevet može da baci u drugi plan sve dobre stvari koje posjedujete u svom domu ili ih jednostavno učini manje efektnim.

Akcentovan zid

“Umjesto da poboljša prostor, učiniće upravo suprotno“, tvrde Baksbaum i Adler i dodaju da “postoji toliko boljih načina da se kreira ključna tačka u prostoru“. Stoga pažljivo treba birati način kako da se oživi jednobojni prostor i dobro proučiti kako se na pravi način tranformiše prostor pomoću boja.

Kič ramovi za slike

“U tridesetim je vrijeme da ulažete u klasične predmete koje ćete zauvijek imati“, kaže dizajnerka Nikol Gibons. “Na primjer, jednostavan ram u boji srebra ili neki drugi koji će djelovati sofisticirano i slagati se uz dekor bili bi pravi izbor“, pojašnjava Gibons.

Plastično posuđe i escajg

Prema mišljenju dizajnera Saše Adler, plastično posuđe i escajg vam nisu neophodni “osim ako ne planirate zabavu na otvorenom“, ali i tada po pravilu koristimo jednokratan plastični escajg.

Vještačke biljke

Čak iako nemate dara za odgajanje biljaka, vještačke nisu neophodne. “Da biste u sobu unijeli malo zelenila, kupite neku biljku kojoj nije potrebno mnogo vode i njege“, kaže Rajan Vajt.