Portal 072info

Šta ne smijete bacati u odvode i slivnike

Kruti otpad naša je svakodnevica i nemamo izbora nego pozabaviti se njime bilo da se radi o odlaganju ili recikliranju. Međutim, kad je u pitanju tekući otpad, naše brige prestaju čim posljednja kap oteče u odvod. Istina je takva da je briga o tekućem otpadu mnogo teža i skuplja i da taj otpad može izazvati ogromne probleme ako nije propisno zbrinut, a svako od nas snosi odgovornost za ono što baca i pušta niz cijevi odvoda (sudopera, toaleta, kade…).

Često uopće nismo svjesni toga šta činimo kad bacimo sve ono što bacamo u odvod, a to može izazvati katastrofu u smislu zaštite okoliša.

Veliku zabrinutost mogu izazvati hemikalije koje koristite za čišćenje sanitarnog čvora, sudopera … Međutim, kuhinjski otpad je nešto sasvim drugo.

Masnoće i ulja mogu začepiti odvode, ali ujedno biti vrlo štetni za daljnje pročišćavanje vode. Kanalizacioni sistemi diljem svijeta jesu manje više savremeni, ali ne i savršeni, a izlijevanje njihova sadržaja na ulice, u kući ili na bilo kojem mjestu gdje postoje otvori može biti opasno, naročito za zdravlje. Iako se većina toga odvija daleko od naših očiju, ono što radimo na samom početku ujedno je i najutjecajnije, zato pazite šta bacate u odvod.

WEF (Watership Environment Foundation) nudi korisna upozorenja vezana za to šta ne smijete bacati u sudoper, WC školjku, kadu i ostale sisteme za odvodnju:

Mesnu masnoću i salo Ulje (kuhinjsko)
Maslac i margarin
Ostatke hrane
Umake
Mliječne proizvode

Masnoća se lijepi za cijevi odvoda. Tokom vremena masnoća se nakuplja i na kraju začepi cijevi.

Iz WEF-a savjetuju:

Nikada nemojte izlijevati ulje i masnoću u slivnik niti u školjku u toaletu. Sastružite masnoće i ostatke hrane s posuđa, rešetki za roštilj i ostalih kućanskih aparata u kantu za smeće. Također iz WEF-a savjetuju u odvode ne bi trebali bacati mast i ulja za podmazivanje, ostatke kafe, ljuske jajeta, naljepnice s kuhinjskih proizvoda, ženske higijenske proizvode, papirne maramice, kondome, motorna ulja, antifriz i ostale toksične hemikalije, razrjeđivače, boje, lakove, lijekove, zapaljive ili eksplozivne tvari i tekućine…

Podijelite članak