Portal 072info

Šta olimpijci znaju o Bosancima i Hercegovcima

Najzanimljivije i najuzbudljivije mjesto na svijetu ovih dana je sigurno Olimpijsko selo u Rio de Žaneiru, gdje boravi više od 10.500 sportista, uz prateće trenere i ostale članove delegacije iz 206 zemalja. Svaki put oduševi šarenilo uniformi i karaktera olimpijaca, a interesantno je da ne možete ili je pravi raritet tu sresti nekog ultrapopularnog sportistu, iako ih je na Olimpijskim igrama pregršt.

Poseban režim

Oni su uglavnom smješteni izvan Olimpijskog sela, poput američkog košarkaškog tima, ili, ako su u selu, poput španskog tenisera Rafaela Nadala ili jamajčanskog atletičara Useina Bolta (Usain), zaštićeni su od svih poput bijelih medvjeda. Ne kreću se po selu, ne šetaju, ne koriste zajedničku teretanu, vjerovatno imaju poseban režim ishrane…

Za razliku od njih, njihove mnogo manje popularne kolege slobodno vrijeme iskoriste za druženje na popularnoj “Plaži” ispred “McDonald’sa”. Tu se upoznaju, razmjenjuju iskustva i pokušaju saznati više detalja o zemlji iz koje dolaze njihovi sagovornici.

Tradiocionalno, bh. olimpijci imaju dobre odnose s kolegama iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije te sa ponekim Slovencem, uglavnom s onima čiji korijeni vuku iz naše zemlje.

Ostali olimpijci čuli su za Balkan i Bosnu i Hercegovinu, ali većina njih ne zna gdje se to nalazi. Pogotovo se ovo odnosi na one koji nisu iz Evrope, a skoro da niko ne zna koje su zemlje nastale raspadom Jugoslavije. Znaju i da je bio rat u našoj zemlji, a ima i onih koji zaprepašteno gledaju i prigušenim glasom upitaju: “Je li kod vas još rat?”

Oni koji malo bolje poznaju historiju, znaju da je u Sarajevu počeo Prvi svjetski rat, a poznavatelji fudbala, uglavnom iz Evrope, spomenu i Edina Džeku ili Miralema Pjanića. S bh. olimpijcima u zgradi su Alžirci, koji, kada čuju da je neko iz BiH, odmah s osmijehom na licu i potvrdnim klimanjem glave konstatiraju: “O, da znam, tamo su muslimani.” Redom, svi do jednog.

Razmjena znački

Ono što karakterizira svake olimpijske igre je razmjena nacionalnih znački među olimpijcima, a svi oni kažu da je ona iz BiH najvrednija. Razlog za to je što svaki olimpijski komitet podijeli sportistima dvadesetak znački pa, naprimjer, one iz Sjedinjenih Američkih Država, koje u Riju predstavlja 555 sportista, stalno cirkuliraju i u opticaju su, dok 11 bh. sportista odmah razmijeni nekoliko svojih znački, koje oni koji ih se dokopaju, poslije čuvaju kao suho zlato.

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak