Šta piše u dokumentu EU: Prvo građani, pa onda konstituentni, a ne konstitutivni narodi BiH

covic plenkovic 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministri vanjskih poslova i odbrane zemalja članica Evropske unije prije dva dana su usvojili dokument „Strateški kompas“ odnosno ambiciozan plan akcije za jačanje sigurnosne i odmbrambene politike do 2030. godine.

Piše: A. DUČIĆ

Riječ je o dokumentu koji se prvi put u EU u ovakvom obliku usvaja, i to u vremenu, kako je navedeno „kada svjedočimo povratak rata u Evropi“.

Strateški kompas pruža zajedničku procjenu strateškog okruženja u kojem djeluje EU i prijetnji i izazova s kojima se Unija suočava. Dokument daje konkretne i djelotvorne prijedloge, s vrlo preciznim rokom implementacije, kako bi se poboljšala sposobnost EU da odlučno djeluje u krizama i brani svoju sigurnost i svoje građane. U ovaj dokument je uvrštena i Bosna i Hercegovina.

Na dan kada je Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo ovaj dokument objavljena je i informacija kako je na instistiranje Hrvatske u dokumentu ubačen pojam konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.
Međutim, u integralnoj verziji dokumenta koji je u međuvremenu objavljen na službenima stranicama EU institucija stoji sljedeće:

ČITAJ JOŠ:  Ova država ponovo uvodi policijski sat!

-U tom smislu, to je od posebnog interesa za podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine Hercegovine, na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i građanki i konstituentnih (constituent) naroda u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Dakle, u ovom dokumentu se ne spominje pojam konstitutivni već konstituentni, koji su u engleskom jeziku različiti pojmovi.

Naime, pojam konstituent znači „biti dio ili sastavni dio cjeline“, dok pojam konstitutivni znači „posjedovanje moći ili ovlaštenja da se nešto konstituiše, uspostavi ili donese“. Dodatno, u ovom dokumentu EU, indikativno, pojam građana dolazi ispred naroda, što nije zanemariva činjenica budući da je u BiH ustaljena praksa da narodi dolaze ispred građana.

ČITAJ JOŠ:  U aprilu u FBiH smanjen broj nezaposlenih

Inače, već duži niz godina u našoj državi s vremena na vrijeme dolazi do polemike oko pogrešnog tumačenja riječi „constituent“ a koja je kao takva sročena i u orginalnoj dakle negleskoj verziji Dejtonskog sporazuma. U prevodu na BHS jezike, slučajno ili ne, konstituentni postali su konstitutivni.

Zanimljivo je i to što je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, osoba koja na političkoj sceni najviše insistira na pojmu konstitutivnosti, a još draži mu je pojam „legitimni“, danas na engleskom jeziku, nakon susreta sa predsjednikom HDZ-a i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, objavio Tweet sljedećeg sadržaja:

ČITAJ JOŠ:  Političari u BiH Boga mole da se ni o čemu ne dogovore

-We welcomed the Strategic Compass calling for support for BiH based on the principles of equality & non-discrimination of all citizens and constituent peoples as per the Constitution.

Baš tako stoji u dokumentu koji se zove Strateški compass, a Čović, da prevedemo, pozdravlja njegovo donošenje i citira sročene principe o konstituentnim, a ne kako on voli reći, konstitutivnim narodima.

GODISNJICA
MARKETING