Šta poručujete kada poklanjate cvijeće

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

o

Ako ne želite svoja osjećanja da pretočite u riječi – kupite cvijeće.

Ono će osobi kojoj je namijenjeno na svoj način reći sve što ste željeli da joj poručite. Ipak, vodite računa koje cvijeće i koje boje nekome darujete.

Cvijeće u ljubičastoj boji se ne poklanja kada želite da izrazite ljubav, a žuto baš i nije pravi izbor da biste nekome izrazili poštovanje. Takođe, broj cvjetova govori sam za sebe.

Tako, na primjer, orhidejom izražavate divljenje, visibabom nadu, ljubičicom vjernost, za rođenje bebe bira se omiljeno cvijeće majke, a bolesnicima se u posjetu nosi samo jedan cvijet.

„Ti si sve što imam!” Ovo je poruka, kako se vjeruje u Rusiji, koju ćete poslati osobi kojoj poklonite jedan cvijet, a ako je on još i jarkocrvene boje biće više nego jasno da izražavate strasnu ljubav. Roze ruže poručuju da gajite nježna osjećanja prema nekome, a ukoliko poklonite tri cvijeta jasno mu stavljate do znanja da biste spremo otišli i na kraj svijeta!

Sedam cvjetova se daruje na dan vjeridbe, 11 kada nekome želite da kažete da za tu osobu vezuje prijateljstvo, 15 kada želite da iskažete svoju zahvalnost i poštovanje zbog nekog dobrog gesta. Trinaest cvjetova baš i ne morate da poklanjate. U Rusiji smatraju da tim brojem želite da poručite da nekoga mrzite i prezirete. Ako je već tako, zašto biste se izlagali i dodatnom trošku.

Kod nas žuta boja predstavlja ljubomoru, Rusima je ona simbol ljubavi koja se tek rađa. Naši stručnjaci za cvjeće i njegov govor smatraju da je ljubičasta boja simbol tuge kao sastavnog dijela ljubavne žudnje,dok Rusi ovu boju poistovjećuju sa mirom i povjerenjem, piše “Politika”.

Vrsta cvijeta takođe šalje svoju poruku. Orhidejom izražavate divljenje, visibabom nadu, ljubičicom vjernost. Bijela ruža je izraz poštovanja, pupoljak bijele ruže nevinost, crvene ljubav, ljiljan je simbol veličanstvenosti… Ako nekome želite da kažete da ste neraspoloženi poklonite mu neven. Narcis, kao što mu i ime kaže, govori o samoljublju, a hrizantema da ljubav slabi…

Nije na odmet da znate i neka pravila kada želite da poklanjate cvijeće.

Raskošni buketi nose se samo na jubileje, cvijeće u saksijama poklanja se samo poznatim osobama, i to onima za koje ste sigurni da ga gaje. Kada prvi put idete u posjetu prijateljima bilo bi dobro da ponesete buket cvijeća, kasnije može i jedan a najviše tri.

Ako idete u službenu posetu, cvijeću tu nikako nije mjesto.

Za rođenje bebe bira se omiljeno cvijeće majke, a bolesnicima se u posjetu nosi samo jedan cvijet. Ne smije da bude bijeli i nikako jakog mirisa.

Ako se pitate zbog čega se cvijeće uvek nosi uspravno, razlog je više nego opravdan – da ne bi neki cvijet otpao. Osim toga, bonton nalaže da se nosi u lijevoj ruci kako bi desna bila slobodna za rukovanje.

Mnogi su često u nedoumici da li cvijeće treba predati uvijeno u ukrasni papir ili bez njega. Koju god odluku da donesete – nećete pogrešiti. Izbor je na vama.