Šta pospješuje a šta remeti kvalitetan san

Šta pospješuje a šta remeti kvalitetan san

Nesanica je problem s kojim smo se svi susreli, ali, iako najčešće muči osobe starije životne dobi, sve se više i mladih ljudi žali na problem sa spavanjem. Uzrok nesanice najčešće su emocionalni problemi, stres i strah, ali ste ponekad i sami krivi što se tokom noći ne možete kvalitetno odmoriti.

Temperatura u sobi

Nekoliko je faktora koji mogu utjecati na naš san, a jedan od njih je temperatura u sobi. Spavanje i temperatura međusobno su povezani putem našeg tjelesnog sata. 

Istraživanja su pokazala da se tjelesna temperatura smanjuje tokom noćne faze spavanja i povećava se dok smo budni. Snižavanje temperature u sobi nekoliko sati prije spavanja može pokrenuti proces hlađenja i vašeg tijela, što može pomoći da bolje spavate. 

Optimalnom temperaturom za spavanje smatra se 18,3 Celzijevih stepeni. Ali, sobna temperatura nije jedini način za optimizaciju sna. Tri su ključna načina kako možete lakše zaspati i čvršće spavati.

Osigurajte sebi kvalitetan san - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baOsigurajte sebi kvalitetan san

Od koristi može biti konzumiranje više magnezija, koji je poznat po smirujućem učinku, što omogućava i mirniji san. Magnezijev glicinat posebno može pospješiti opuštanje i često se preporučuje kao prirodno sredstvo za spavanje. Drugi ključni faktor za bolji san je vježbanje tokom dana. Čak i ako je to samo pola sata dnevno, stručnjaci ističu kako je i to dovoljno da lakše utonete u čvrst san.  

Bit ćete umorni

Također, kako biste brže zaspali i proveli noć bez čestih buđenja, izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja. Kofein je stimulans i ometa kvalitetan san. Stručnjaci savjetuju da između konzumiranja kofeina i odlaska na spavanje treba proći najmanje šest sati kako biste postigli optimalni san.  Iako nije stimulans, alkohol će narušiti kvalitetu vašeg sna, čineći da se naredni dan osjećate umorno. 

Najbolje je pred spavanje konzumirati umirujuće biljne čajeve poput kamilice, kako biste pospješili opuštanje.

Zašto čokolada nije dobra

Osim masnoća, čokolada sadrži i kofein. Oboje potiče stvaranje želučanog refluksa. Najčešće sadrži i visoku količinu šećera koji djeluje poput energetske bombe i odgađa san. 

Zato naučnici, umjesto čokolade, preporučuju cjelovite žitarice kako bi se povećalo djelovanje triptofana, koji učestvuje u stvaranju takozvanog hormona sreće, serotonina, i hormona melatonina, koji regulira ritam spavanja i budnosti pa je važan za dobar san i raspoloženje.  

Šta ako ne možete zaspati

Ako se okrećete u krevetu više od petnaest minuta, ustanite, otiđite u drugu prostoriju, pročitajte nešto kratko, popijte malo vode. U svakom slučaju, ne silite se da zaspite jer time postižete kontraefekt, podižete nivo tjeskobe i ulazite u začarani krug nespavanja.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE