Portal 072info

Šta prekid saradnje sa Gooogleom znači za vlasnike Huawei uređaja

Nastavlja se tehnolški rat SAD-a i Kine. Ovaj put na meti je kineski tehnološki gigant Huawei. Nakon što je američki predsjednik, Donald Trump, zabranio tamošnjim kompanijama upotrebu računarske opreme Huawei, mjere sankcije stižu i od kompanije Google, odnosno Android. Krovna Googlova firma Alfabet prestala je poslovati s kineskom multinacionalnom kompanijom Huawei. No. šta će to, konkretno, značiti za vlasnike Huawei mobilnih uređaja u BiH?

Huawei je potencijalna opasnost za Ameriku, procjena je prvog čovjeka SAD-a. Trump je oštro zabranio upotrebu tehnoloških dostignuća pod markom Huawei u ovoj zemlji. Zanimljivo je da ovaj potez dolazi u trenutku napetih odnosa dvije najveće svjetske ekonomije. Uslijedila je reakcija iz Huaweija. Kažu da su spremni potpisati sporazume o nešpijuniranju s vladama drugih zemalja. Kažu da će njihova oprema biti u skladu sa standardom nešpijuniranja. Trump je tražio i saveznike u svojoj oštroj odluci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
huawei

Izvor: N1

Izvjesno je da nijedna od ovih zemalja neće blokirati rad Huaweija, ali hoće Google. Jedna od najvećih kompanije na svijetu zabranila je pristup Huawei sistemima za nadogradnju, odnosno update telefona, koji imaju Android. Također, izgubit će i pristup Google play storeu, Gmailu i drugim brojnim aplikacijama. Na twitteru danas brojne poruke podrške kineskom tehnološkom magu, a neki su se već i oprostili od Huaweija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, oni koji sad imaju Huawei mobilni uređaj, nemaju razloga za brigu. I dalje će moći koristiti i Google i Android postavke isto kao i do sada. No, nova pravila u kojima nema mjesta za Android postavke važe za nove Huawei uređaje, koji tek treba da dođu na tržište.

Ovo potvrđuje i službena twitter objava Androida:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Za pitanja korisnika Huaweija u vezi sa našim koracima u skladu sa nedavnim akcijama američke vlade: Uvjeravamo vas da se pridržavamo svih američkih vladinih zahtjeva, usluge kao što su Google Play i sigurnost iz Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huawei uređajima.”

Na twitter profilu kompanije Huawei nisu željeli komentirati odluku Googlea. Ipak, strani mediji pišu da će Huawei naći rješenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
jasmin azemović

Izvor: N1

“Ja vjerujem da Huawei već ima alternativu. Dakle, ovo su stvari koje se dešavaju iza kulisa. Ovo je urađeno danas, ali ovo se radi sigurno i puno više prije ovoga. Huawei radi na svojoj verziji sistema”, kazao je Jasmin Azemović, dekan Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što bi trebala biti satisfakcija za ljubitelje ovog azijskog brenda. Iako svijet očekuje totalni krah Huawei proizvoda, stručnjaci smatraju drugačije.

“Politika je u pitanju, globalni su igrači u igri i samim tim da kažemo – Huawei će da propadne, neće! Amerika će da propadne, neće! Ali sigurno da će se stvoriti tabori u svijetu poput američkog, evropskog i azijskog”, smatra Azemović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razvojem situacije raste tenzija između Amerike i Kine. Mnogi svjetski IT stručnjaci tvrde da Amerika uzvraća udarac, jer podsjetimo, Kina je nedavno zabranila korištenje pretraživača, wikipedija i Facebooka, samo ovaj put direktna veza je Huawei.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME