Portal 072info

Šta Putin radi u tajgi, 400 km od prvog naselja

Brzinom svjetlosti se u ruskim medijima ovog vikenda proširila vijest da je predsednik Vladimir Putin doputovao u Hakasiju, jugozapadni dio istočnog Sibira, gdje će navodno provesti godišnji odmor.

Na lokalnom aerodromu „viđen“ je i njegov avion, a primijećeno je i nekoliko helikoptera Federalne službe obezbjeđenja, koji su, kako se pisalo, kružili nad regijom za koju se smatra da je mjesto gdje se ruski lider odmara.

Međutim, glasine da se Putin nalazi u Hakasiji i da će dio odmora provesti u hakasijskoj tajgi, a dio u Tuvi, ubrzo su demantovane.

„Putin nije letio u Hakasiju“, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja je napomenuo da je u drugoj polovini ove nedjelje planiran put Vladimira Putina na ruski Daleki istok, gdje će 3. i 4. avgusta u Amurskoj oblasti i Burjatiji, biti u radnoj posjeti.

„Na putu za Daleki istok predsjednik je donio odluku da se nakratko zaustavi u Južnom Sibiru, gdje planira da ode na pecanje“, dodao je Peskov.

Ovog ljeta Putin je imao desetak radnih putovanja, uključujući samit u Kazahstanu, ekonomski forum u Sankt Peterburgu, susret „velike dvadesetorke“ u Hamburgu i nekoliko posjeta ruskim regionima.

Poznato je da zbog državničkih poslova ruski predsjednik rijetko odlazi na godišnje odmore, a najradije ih, po sopstvenom priznanju, provodi u neistraženim dijelovima svoje zemlje ili u svojoj rezidenciji u Sočiju.

Tajga mu je jedno od omiljenih mjesta za odmor. Posljednji put je noć u tajgi proveo u martu ove godine, u Krasnojarskom kraju. Bio je to jednodnevni odmor na kom je planinario.

Ali to nije prvi put da je Putin otišao u tajgu na odmor. U sibirskoj tajgi, 300 do 400 kilometara udaljenoj od prvog naselja, proveo je i jedan od svojih rođendana, a prema kasnijem sopstvenom priznanju tu je „zaradio“ i upalu mišića.

Predsjednik Putin poznat je i kao pecaroš

Viđan je svojevremeno i kako peca sa knezom Albretom Drugim od Monaka i ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Tokom vikenda u Sibiru, prije četiri godine, ulovio je „kapitalca“ — štuku tešku 21 kilogram. Putinu se tada na putovanju pridružio i premijer Dmitrij Medvedev, a Kremlj je saopštio da su se „Putin i Medvedev lijepo družili, pričali i plivali“.

Još se prepričava epizoda kada je svojevremeno tadašnji ruski premijer, šetajući kroz tajgu u Republici Tuvi, skinuo sat sa ruke i poklonio ga dječaku, sinu jednog čobanina.

Putin na jednodnevnom odmoru u tajgi

Opšte je poznato da je Putin čovjek od akcije — on preplivava ledene sibirske rijeke, roni, peca i lovi, jaše konje, planinari, igra hokej na ledu, kampuje na obali rijeka i jezera ili skija u Krasnoj poljani. Voli prirodu, sport i životinje — pliva sa delfinima, uspavljuje tigrove, leti jedrilicom sa ždralovima i igra se sa psima.

Često su ga viđali i kako u trenucima odmora sa Medvedevim skija na olimpijskim stazama kod Sočija ili kako zajedno treniraju u teretani.

Odmori koje Putin provodi u divljinama Rusije, podjednako privlače pažnju medija kao i njegovi politički potezi. Svojevremeno su njegove fotografije na kojima nag do pojasa peca ili jaše konja komentarisali i najčuveniji zapadni mediji. Neki su to tumačili kao pi-ar Kremlja u kome „mačo-Putin pokazuje mišiće svijetu“, a drugi su prosto konstatovali da je ruski predsjednik, uprkos godinama, i dalje pun snage i u vrhunskoj formi.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box