Šta rezultati iz 2018. govore o utrci za državno predsjedništvo ove godine

Jučer su SBB i NES najavile da će podržati Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda. Opozicija se nada da će okrupnjivanjem uspjeti da pobijedi kandidata SDA.

Tim povodom podsjetimo se rezultata 2018. i rasporeda glasova kada je u utrku za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka ušlo više kandidata i više pojedinačnih stranaka.

Na izborima 2018. godine kandidati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dobili su ukupno 580.611 glasova. Ukupno nevažećih listića za članove Predsjedništva iz Federacije Bosne i Hercegovine bilo je 75.982.

Šefik Džaferović, kandidat SDA je osvojio 212.581 glas ili 36,61 posto svih glasova što mu je bilo dovoljno za pobjedu. Denis Bećirović koji je tada kao kandidat SDP-a, dobio podršku i A-SDA, dobio je povjerenje 194.688 glasača. Fahrudin Radončić kao kandidat SBB-a imao je podršku i PDA, te je završio kao treći sa 75.210 glasova.

Mirsad Hadžikadić kao novo lice na političkoj sceni dobio je 58.555 glasova, Šepić Senad, kandidat Nezavisnog bloka, dobio je 29.922 glasa, a Amer Jerlagić kandidat Stranke za BiH imao je 9.655 glasova. Prema tome kandidati “treće” opcije su na izborima ukupno osvojili 98.132 glasova.

Treba spomenuti i da je Naša stranka koja će na ovim izborima podržati Denisa Bećirovića, 2018. godine imala svoga kandidata za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Borišu Falatara koji je dobio 16.036 glasova.

Denisa Bećirovića je do sada, osim Trojke koju čine SDP, NiP i Naša Stranka, dobio podršku Saveza za bolju budućnost, Narodnog evropskog saveza i Bosanskohercegovačke incijative koju vodi gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Na izborima 2018. godine, Senad Šepić tada stranački kolega Fuada Kasumovića u Zenici je dobio više od 9.000 glasova ili gotovo jednu trećinu svojih glasova. Bećirović se može nadati da će dobar dio ovih glasova na izborima 2022. godine pripasti njemu.

Sa druge strane visoki dužnosnici SDA su u nekoliko navrata najavili da će kandidat ove stranke za Predsjedništvo biti predsjednik stranke Bakir Izetbegović. Kao kandidat za člana predsjedništva 2010. i 2014. godine, Izetbegović je osvajao 162.831 i 247.235 glasova.

Izgledno je i da će kandidat ispred koalicije “Država” koju čine, Platforma za Progres, Nezavisni blok, Posavska stranka, te nedavno osnovani pokret “Zeleni”, biti Mirsad Hadžikadić.

Još jedna nepoznanica je i ta ko će biti kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu, predsjednik ove stranke načelnik sarajevske općine Novi Grad, Semir Efendić je kao nositelj liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo imao čak 30.724 glasova. Iz ove stranke nisu isključili mogućnost i da kandidat ispred ove stranke bude bivši član predsjedništva, Haris Silajdžić koji i dalje nosi određeni politički kapital.

Treba spomenuti i da je na izborima 2014. godine za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka svoj glas dalo 752.237 glasača, ali da se tada nije kandidirao Željko Komšić.

Na izborima 2010. godine za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka glasalo je 467.639 građanina Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je Željko Komšić već najavio da će biti kandidat za člana Predsjedništva iz reda Hrvata, očekivati je da će se najmanje četiri kandidata za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka boriti za nekih 600.000 glasova. Također, veliku ulogu bi mogli odigrati glasovi iz dijaspore te glasovi više od 70.000 građana koji su na izborima 2020. godine ubacili prazne listiće ili nevažeće listiće po drugim kriterijima.

Proklamovana stranačka podrška ne znači i to da će glasači stranke podržati predloženog kandidata, te će Bećirović imati veliki posao da privuče glasove ideološki različito orijentisanih birača.

Klix.ba