Šta se dešava u Srbiji: Građanima stižu masovni pozivu za vojsku

Šta se dešava u Srbiji: Građanima stižu masovni pozivu za vojsku

Građanima Srbije, vojnim obveznicima, posljednjih sedmica masovno stižu pozivi za vojne vježbe.

Odlazak na vježbe često zahtijeva odsustvo s radnog mjesta ili fakulteta, što mnogi izbjegavaju, iako je to zakonska obaveza.

Nepoštovanje ove obaveze može rezultirati novčanim ili zatvorskim kaznama.

Bojan (31) iz Beograda ispričao je za Nova.rs kako je saznao za poziv. “Pronašao sam ceduljicu za neisporučenu poštu u sandučiću, nazvao sam i iznenadio se kad su mi rekli da je to poziv za vojne vježbe. Objasnili su mi da se moram prijaviti jer rade upis u rezervni sastav,” rekao je Bojan, dodajući da nema namjeru odazvati se.

“Imam posao, porodicu, obaveze. Da pristanem na te vježbe, morao bih biti odsutan dvije sedmice. To ne mogu niti želim,” izjavio je Bojan, napominjući da su i neki njegovi prijatelji dobili iste pozive.

General-potpukovnik u penziji, Petar Radojčić, pojasnio je za Nova.rs da građani ne trebaju biti uplašeni zbog ovih poziva. Ističe da je slanje poziva za vojnu vježbu redovna aktivnost koju je Ministarstvo odbrane zapostavilo prethodnih nekoliko godina. “To je redovna aktivnost. Pozivaju se ljudi da dođu u sektor koji im se kaže, upoznaju se s radom jedinice i zaduže opremu. Obuka može trajati od sedam do 15 dana,” rekao je Radojčić.

Odazivanje na vježbe je zakonska obaveza. Oni koji se ne odazovu ili ne opravdaju izostanak morat će platiti kaznu od 10 do 50 hiljada dinara (160 do 830 KM), a prijeti im i zatvorska kazna do 60 dana. Na stranicama MUP-a Srbije dostupne su informacije o pozivima i rasporedi za vojne vježbe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica