Screenshot 5 19
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Program za informisanje Međunarodnog mehanizma za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju pripremio je niz video galerija koje iz različitih uglova govore o srebreničkom genocidu. Na ovaj način se želi pomoći u boljem razumijevanju obima zločina genocida koji je počinjen u julu 1995. godine u enklavi Srebrenica, koja se nalazila pod zaštitom UN-a.

Na stranici posvećenoj suđenjima nalazi se spisak svih slučajeva koji su u optužnicama obuhvatali i zločine počinjene u Srebrenici. Uz svaki slučaj posjetioci mogu vidjeti podatke o samom predmetu, izbor dokumenata korištenih u toku suđenja, kao i video materijal o suđenjima. Posjetioci ove stranice imaju priliku da se podsjete ili saznaju nove detalje u vezi sa suđenjima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Slobodanu Miloševiću, Radislavu Krstiću i svim ostalim ratnim zločincima u čijim optužnicama se spominjala Srebrenica.

Program za informisanje Mehnizma također priredio je i izložbu o Srebrenici pod nazivom “Hronologija jednog genocida”.

– Izložba predstavlja svojevrsno putovanje kroz događaje u Srebrenici i njenoj okolini od kraja juna pa sve do oktobra 1995. godine. Svaki u nizu hronološki poređanih događaja ilustrovan je kratkim video snimkom ili foto galerijom baziranim na svedočenjima preživelih žrtava i insajdera iz struktura bosanskih Srba, kao i vizuelnih materijala prikupljenih u predmetno vreme i tokom istrage srebreničkih događaja, navode iz Programa.

Izložba se nalazi na ovom linku.

Napokon, Program je pripremio i 11 kratkih videa u kojima se govori o periodu dok je provođen genocid u Srebrenici i neposredno nakon toga. Ovdje vam donosimo jedan od tih kratkih videa, a cijelu video galeriju, koja se sastoji od 11 videa na bosanskom i na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.