Šta se dešavalo u Washingtonu prošlu srijedu i da li je ambasador Vujić ponovo ukaljao imidž BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Protekle srijede, tačnije 7. decembra 2022. godine, u Washingtonu je upriličena svečanost povodom Dana Oružanih snaga BiH u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u SAD-u.

Kako saznaje Klix.ba iz diplomatskih izvora, prijem se formalno organizuje u ime Ministarstva odbrane BiH, ali je ambasador BiH u Washingtonu Bojan Vujić još jednom zloupotrijebio svoju poziciju i nanio štetu imidžu Bosne i Hercegovine.

Naime, iako je organizacioni tim zvanično poslao pozivnice uglednim članovima dijaspore i drugim aktivistima za Bosnu i Hercegovinu, ambasador Vujić, inače član SNSD-a, je navedenim osobama zabranio dolazak na događaj pod izgovorom da te osobe “ne poštuju Republiku Srpsku” te kada budu poštovale ovaj bh. entitet – onda mogu doći u bh. ambasadu.

ČITAJ JOŠ:  Došao u BiH iz Austrije i parkirao gdje ne treba: Stavili mu kandžu, on je polupao čekićem (VIDEO)

Ambasador Vujić sa liste gostiju je navodno prekrižio i važne članove State Departmenta kao i medijske radnike koji su trebali pratiti ovaj događaj.

Gabriel Escobar i Bojan Vujić

Gabriel Escobar i Bojan Vujić

Vašingtonski izvori javljaju da je ambasador Vujić želio izbjeći prisustvo medija iz razloga što je svečanom prijemu prisustvovao i Obrad Kesić, lobista i šef predstavništva RS-a u Washingtonu koji, zajedno s ambasadorom Vujićem, godinama podriva interese Bosne i Hercegovine. Kesić uopće nije bio na službenoj, nego na Vujićevoj privatnoj listi gostiju, a prijemu je prisustvovao i ambasador Srbije Marko Đurić.

ČITAJ JOŠ:  Facebook zatvorio stranicu australskog chefa zbog dezinformacija o covidu

Kao što je poznato, ovo nije prvi put da ambasador Vujić ponižava Bosnu i Hercegovinu. Ranije je zabilježeno da je mjesecima držao poderanu zastavu Bosne i Hercegovine na zgradi ambasade koju je odbijao promijeniti. On je odbijao i obilježiti Dan nezavisnosti BiH.

Također, Vujić također razmatra i obilježavanje 9. januara u ambasadi Bosne i Hercegovine iako je taj datum kao Dan RS-a proglašen neustavnim.

U Ministarstvu odbrane BiH i Ministarstvu vanjskih poslova u petak, na naš upit, nisu imali informacija o ovim dešavanjima.

ČITAJ JOŠ:  SAD osudile zatvaranje kampa Bira: Migrantima morate osigurati siguran smještaj

Klix

GODISNJICA
MARKETING