Šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja?

jaja beans 1834984 1920 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Jaja su idealna namirnica doručak. Brzo se spremaju, hranjiva su i možemo ih kuhati, pržiti ili pripremiti na neki drugi način. Osim toga, mogu ih jesti i vegetarijanci, oni koji jedu meso, oni koji ne jedu gluten ili osobe koje preferiraju paleo ili keto prehranu.

Evo šta se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja.

Osjećat ćete se energično

Ako ih jedete za doručak, ona vam mogu dati dodatnu energiju koja će vam pomoći da se uhvatite u koštac s obvezama koje vas čekaju.

“Kombinacija bjelančevina i masti, koje se relativno sporo probavljaju u usporedbi s ugljikohidratima, zajedno s vitaminom B12 koji sadrže jaja, pomažu u osiguravanju stabilne opskrbe energijom tijekom nekoliko sati nakon što ih pojedemo”, objasnio je trener i nutricionist Sean Allt.

Dobra su za vaš imunološki sustav

Prema stručnjacima, također mogu biti dobra za vaš imunološki sustav. Alt savjetuje da ih uključite u redovitu prehranu kako bi vaše tijelo dobile raznolike hranjive sastojke koji omogućuju normalno funkcioniranje imunološkog sustava kako bi se lakše borio protiv raznih bolesti.

Bogata su vitaminima A, D i E, a ovi vitamini su ključni za održavanje ispravne funkcije imunološkog sustava. Prema Paulu Claybrooku, certificiranom nutricionisti, jaja su također bogata selenom koji je antioksidans i koji pojačava imunološki odgovor.

“Antioksidansi poput selena također imaju protuupalni učinak, a ta protuupalna i antioksidativna svojstva pomažu u boljem radu imunološkog sustava”, kazao  je Claybrook.

Jaja su dobra za rad moždanih funkcija

Neke hranjive tvari koje se nalaze u jajima igraju važnu ulogu u radu mozga. Jaja su bogata kolinom – hranjivom tvari koja je neophodna za strukturu i rad mozga. Također su dobar izvor omega-3 masnih kiselina. Prema Claybrooku, ove važne masti mogu poboljšati rad mozga. Osim toga, sadrže i veliku količinu vitamina B12, a nizak unos ovog vitamina može rezultirati lošim pamćenjem i demencijom. Dakle, redovito konzumiranje jaja može imati pozitivne učinke na vaše mentalno zdravlje.

Smanjuju upalu u tijelu

Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od srčanih bolesti, a također mogu smanjiti i upalu u tijelu. Claybrook ističe da jaja sadrže znatne količine ovih zdravih masti.

Dobra su za vašu kožu i kosu

Jaja su dobar izvor proteina i biotina koji potiču rast kose pa se smatra da redovito konzumiranje jaja može pomoći da imate dugu i gustu kosu. Osim toga, bogata su antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja stanica i starenje kože. Prema tome, redovito konzumiranje jaja može vam pomoći da zadržite mladolik izgled.

Lakše ćete izgubiti kilograme

Allt kaže da jaja mogu pomoću u mršavljenju, ali to ovisi o tome kako ih pripremate i s čime ih jedete. Kada pojedete jaje, možete se duže osjećati sitim, što će vam pomoći da ograničite unos kalorija, pojasnio je Alt.

Osim toga, jaja su bogata kolinom, a Alt navodi da je upravo kolin uključen u mnoge metaboličke procese, uključujući razgradnju masti. Bjelanjak sadrži samo oko 17 kalorija i 0,1 grama masti, dok žumanjak obično sadrži oko 55 kalorija i 4,5 grama masti, piše Eat this. No, više istraživanja pokazalo je da se ljudi koji jedu jaja za doručak duže vrijeme osjećaju sitima, zbog čega unose manje kalorija tijekom sljedećih obroka.

Treba napomenuti da jaja mogu utjecati i na razinu kolesterola. Ako nemate bolesti srca ili dijabetes, stručnjaci se slažu da je potpuno sigurno jesti jaja svaki dan.

“Ako patite od dijabetesa i zabrinuti ste zbog mogućih negativnih učinaka jaja, tjedno pojedite šest ili manje jaje, a uz to se savjetujte i sa svojim liječnikom. Ako ste zdrave, redovita konzumacija ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik”, pojašnjava Alt.