Šta se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete bananu

Screenshot 1 104

Banane su prepune vitamina i hranjivih sastojaka, a kada redovno konzumirate bananu, pomaže vam u održavanju i poboljšanju ukupnog zdravlja. Drugim riječima, konzumiranjem jedne banane na dan definitivno je način da održite zdravlje.

Međutim, važno je imati na umu da ne pretjerujete s dnevnim unosom banana. Prema Healthlineu, trebali biste se pridržavati preporuke konzumiranje dvije banane dnevno, ali ne više od toga. Ako jedete previše bilo koje hrane, čak i one zdrave poput banana, može dovesti do debljanja.

Podržavat zdravlje crijeva

Sada, više nego ikad prije, vidimo važnost zdravlja crijeva za ukupnu dobrobit. Prema pregledu studije iz 2017. godine u Nutrition Bulletinu, banane sadrže otporni škrob koji djeluje na povećanje proizvodnje kratkotrajnih masnih kiselina – neophodnih za zdravlje crijeva. Dakle, možemo zahvaliti bananama na stabilizaciji crijeva i pružanju hranjivih sastojaka za naš mikrobiom.

Možete izgubiti kilograme

Svakodnevno jedenje banana može pomoći da postignete ciljeve mršavljenja. Prepune vlakana i proteina, banane će vas duže držati sitim, iako imaju nešto više od 100 kalorija po komadu.

Možete poboljšati kožu

Kad razmišljate o hrani koja poboljšava vašu kožu, vjerojatno pomislite na losos, avokado ili možda orahe – ali banane mogu promijeniti igru ​​kada je zdravlje kože u pitanju. Sve je to zbog vitamina i minerala u bananama, posebno mangana koji povećava razinu kolagena. Bez obzira na vaše poteškoće s kožom – akne, bore, suha koža.

Povećava nivo energije

Naročito kada se jedu prije ili nakon treninga, banane vam mogu pomoći u povećanju nivoa energije i sprječavanju da se osjećate umorno tokom cijelog dana. Rezultati studije PLOS One 2012 na muškim sportistima otkrili su da su oni koji su gorivo dopunjavali sportskim napitkom svakih petnaest minuta, za razliku od banane i vode, u cjelini lošije nastupali u dugotrajnim biciklističkim utrkama. Stoga je postojala direktna korelacija između jedenja banane i povećanja nivoa energije na performansama.

Poboljšava zdravlje srca

Banane su poznate po svom kalijumu, ali jeste li znali da kalijum može ojačati vaše srce? Pa to apsolutno može – tako da jedenje banane jednom dnevno može dovesti do poboljšanja zdravlja srca. Većina ljudi ne unosi dovoljno kalija u svakodnevnoj prehrani, što često može imati direktan utjecaj na kontrolu krvnog pritiska i druge komponente zdravlja srca.

Poboljšava vid

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, banane sadrže vitamin A koji djeluje na tri stvari, štiti vaše oči, održava normalan vid i poboljšava vid noću. Stoga nema potrebe pretjerivati ​​s konzumacijom mrkve i riskirati da vam koža postane narandžasta. Umjesto toga, konzumirajte jednu bananu dnevno, jer ne samo da poboljšava vaš vid, već ima i toliko drugih zdravstvenih blagodati.