Šta se krije iza Bidenove posjete Kijevu: “Ovo je poruka Putinu”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stručnjak za odbranu i sigurnost pri britanskom Univerzitetu Bath i bivši analitičar u NATO-u dr. Patrick Bury je u razgovoru za BBC analizirao današnji iznenadni posjet američkog predsjednika Joea Bidena Kijevu.

Navodi kako je glavna poruka Bidenovog posjeta Kijevu posvećenost članica NATO-a pomaganju Ukrajini, “i to na dugi rok”.

“Ovo je poruka Vladimiru Putinu koja ukratko glasi: Tu smo i nećemo uzmaknuti. Zbog toga bi trebao preispitati svoje inicijalne pretpostavke o tome da ćeš izdržati duže od nas u ovom ratu”, rekao je Bury, pa komentirao i činjenicu da je Biden stigao u Kijev danas, a ne na samu godišnjicu početka rata – 24. februara.

“U smislu tajminga, vjerovatno nisu htjeli poslati predsjednika na samo godišnjicu zbog povećanog rizika od ruskog bombardiranja na taj dan”, ustvrdio je analitičar dodavši da je Bidenov posjet “sigurno planiran duže vrijeme”.

“Organizacija ovakvih posjeta zahtijeva jako puno sigurnosnog planiranja. O ovoj posjeti se sigurno razgovaralo i prije nego što je Zelenski posjetio SAD u decembru prošle godine”, rekao je.