Šta se krije iza Microsoftove kupovine Activisiona za blizu 70 milijardi dolara

Screenshot 1 106

Kompanija Microsoft odlučila je kupiti jednu od najboljih izdavačkih kuća Activision Blizzard i njene franšize čime će neke od najpopularnijih igara postati ekskluzivno vlasništvo Xbox konzola, a razlog su mobilne igre.

Legendarne igre uz koje smo odrasli uskoro će postati dio Microsoft gaming polsovanja na platoframama konzola, računara, mobilnih uređaja i clouda i to nakon što je Activision Blizzard prodan za 68,7 milijardi dolara.

Ova informacija u gaming zajednici predstavljala je pravo iznenađenje, ali s druge strane i ne s obzirom da veliki broj igrača širom svijeta u posljednjih godinu dana nije toliko impresionirano izdavaštvom Activisiona što se najbolje ogleda u posljednjem izdanju Call Of Duty Vanguard i Cold War koji nisu oduševili ljubitelje jedne od najboljih FPS igara iz Activisiona.

Microsoft je jučer saopćio da će transfer prebacivanja dionica biti završen tek sredinom 2023. godine, ali i da je moguće da će neki naslovi ipak ostati ekskluziviteti za Sony konzole, a ne Microsoftov Xbox što se prvenstveno odnosi na Call Of Duty igre koje veću popularnost imaju na PlayStationu.

Cilj novog vlasnika Activisiona je plasirati što veći broj igara na mobilne telefone s obzirom da su prema istraživanjima u SAD-u došli do rezultata da su pametni telefoni najveći segemnt gaminga, odnosno, da 95 posto igrača širom svijeta uživa igrati igre i na mobitelima.

Upravo zbog toga je Microsoft odlučio platiti blizu 70 milijardi dolara vlasniku popularne Candy Crush Saga igre za mobilne telefone.

“Microsoft i Activision Blizzard će poticati igrače da uživaju u najpopularnijim franšizama kao što su ‘Halo’ i ‘Warcraft”, virtuelno, bilo gdje da žele. I igre kao ‘Candy Crush’, predstavljaju priliku za Microsoftov brzorastuči sektor gaminga”, pojasnili su iz Microsofta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE