Šta se krije iza oglasa maserke: Srce slatko, dođi odmah, ne moramo se samo masirati!

Prostitucija u BiH nije legalizirana, ali to ne znači da je nema. Zastarjeli zakoni otvaraju put ka cvjetanju najstarijeg zanata na svijetu. Niko ništa i ne poduzima, a tek poneki novinarski tekst ponovo ustalasa javnost.

Kada je bh. glumac Dragan Marinković Maca nakratko uplovio u politiku 2014. godine, zalagao se za legalizaciju prostitucije. Ali, sve je ostalo na Macinim nastupima u izbornoj kampanji.

Imali sreće

– Njemačka je od poreza na prostituisanje izgradile stotine kilometara autoputa – govorio je tada Marinković.

Od tada se u javnosti ne priča o prostituciji, ni dobro ni loše, izuzmu li se priče u kuloarima. Razlog se može tražiti i u neriješenim osnovnim zakonskim okvirima koji se tiču mnogo važnijih egzistencijalnih pitanja. Ko će se baviti prostitucijom?!

fute1

Oglasi u dnevnoj štampi: Poziv na „druženje“

No, seksualne usluge pružaju se uprkos tome. U Kantonu Sarajevo dovoljno je potražiti atraktivne djevojke putem internetskih ili novinskih oglasa. U oglasima se obično navodi da provod traži „atraktivna brineta, plavuša ili crnka“ te da „samo ozbiljnu gospodu poziva na druženje u svoj prostor“, uz zagarantiranu diskreciju.
 
Na prvom broju koji smo pozvali ponudili su nam masažu.

– Dobar dan, molim vas da mi kažete cijenu, gdje se nalazite i kada mogu doći – bilo je napamet naučeno pitanje.

– Pola sata 60 maraka, sat 120, oral 50.

– Molim?

– Jao, ovo je glupan neki, ne konta ništa. Hajde zdravo – reče dama s druge strane žice i poklopi slušalicu.

S drugim pozivom imali smo više sreće.

– Može masaža, sat i po vam je 100 maraka!

– Kada mogu doći?

– Srce slatko, možeš odmah, a ne moramo se samo masirati – reče gospođa i nasmija se.

– Kako mislite?

– Pa, možemo se dogovoriti – reče na kraju.

Treća sreća, reklo bi se.  

– U Nedžarićima sam, pored autopraonice. Kada dođete do autopraonice, pozovite da vam objasnim kako ćete ući. Jeste li samo za masažu?

– Šta se nudi?

– Nudi se sve, samo ponesite novca i može sve. Bit će vam nezaboravno – kazala je dama.

Visoka cijena

Zaista, u ulici Bosne srebrene, dolazimo do autopraonice. Prema dogovoru, ulazimo u ulicu, skrećemo desno, na jednom prozoru gledamo u zavjese koje se pomjeraju. To nam je signal!

Otvaraju se vrata. Žena srednjih godina, ljubazno poziva unutra. Iskoristili smo previsoku cijenu kao razlog i uz ljubazno izvinjenje napustili prostor.

– 200 maraka ti puno – pitala je te nastavila s ubjeđivanjem: Ne znaš šta propuštaš!

Oglasa u kojima se nude druženja, masaže, diskretni ili oni manje diskretni susreti, ima na desetine. Nepoznato je koliko se novca „okrene“ u ovim rabotama.

Nema zakonskih prepreka

Prema Zakonu o prekršajima javnog reda i mira Kantona Sarajevo, od 600 do 800 KM bit će kažnjene osobe koje se na javnom mjestu odaju prostituciji ili koriste usluge prostitucije. To važi za javno mjesto, a u stanovima, kućama… nema zakonskih prepreka. Krivični zakon Federacije BiH, kada je prostitucija u pitanju, tretira tek navođenje u članu 210. I to je sve!