Šta se može zatamniti na autu i koliko novca ćete plaćati od 1. juna

Screenshot 2021 05 27 Source ba Sta se moze zatamniti na autu i koliko novca cete placati od 1 juna Kod nas se o folijama r

U BIH je dosada bilo velikih nesporazuma u vezi zatamnjivanja stakala na automobilima. Dok na jednoj strani kontrolu prođu bez problema, na drugoj dobiju kaznu sa obrazloženjem da su previše zatamnili stakla. Najnoviji propisi na nivou BiH bi trebali da otklone svaku neodumicu.

Do sada je bilo velikih nesporazuma u vezi zatamnjivanja stakala na automobilima.

Vozači su se žalili da policija u RS-u i Federaciji BiH različito tumači propise, pa dok na jednoj strani kontrolu prođu bez problema, na drugoj dobiju kaznu sa obrazloženjem da su previše zatamnili stakla.

Najnoviji propisi na nivou BiH trebalo bi, međutim, otkloniti svaku neodumicu. Već četiri mjeseca na snazi je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima.

Prema tom pravilniku, prednje staklo se ne smije uopće zatamniti. Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30 posto, odnosno njihova ukupna providnost nakon postavljanja folije treba biti najmanje 70 posto. Za zadnja bočna stakla i zadnje nema ograničenja prilikom naknadnog zatamnjivanja.

https://www.facebook.com/watch/?v=145788110914549