Šta se sadi u januaru: Uz adekvatne uslove mogu uspjeti i krompir, bijeli luk i paradajz

Šta se sadi u januaru: Uz adekvatne uslove mogu uspjeti i krompir, bijeli luk i paradajz

Iako mnogi smatraju da je u januaru još uvijek rano za sjetvu zbog hladnog vremena – povrće poput krompira, bijelog luka i paradajza može uspjeti u saksijama koje se nalaze na toplom te su izložene svjetlosti, piše klix.ba.

Postoji mnogo biljaka čiju sadnju možete započeti već u januaru, bilo u stakleniku ili u zatvorenom prostoru za pripremu za naredna godišnja doba. Međutim, rana sjetva zahtijeva i dosta strpljenja.

Januar može biti nepredvidiv mjesec za baštovane – dok ponekad može biti dovoljno toplo da uzrokuje raniju sjetvu, istovremeno može biti i kockanje u pogledu vremenskih prilika.

Nizak nivo osvjetljenja i visoke temperature u zatvorenom prostoru mogu dovesti do slabljenja sadnica sklonih “prigušenju”.

Većina biljaka koje se sade u ovom periodu stavljaju se u saksije te zahtijevaju dobro zemljište, grijanje i mnogo svjetlosti.

Preporučuje se da se sjeme izlaže svjetlosti, kao i da se redovno zalijeva. S prvim toplijim proljetnim danima sadnice je potrebno iznijeti vani da se naviknu na promjenu temperature, a zatim ih presaditi u zemlju.

Na spisku biljaka koje se mogu saditi u januaru nalaze se grah, grašak, krompir, paradajz, bijeli luk, tikvice, krastavci, patlidžan te brojno začinsko bilje.

Grah grašak se mogu saditi od sredine do kraja januara. Bijeli luk se također može saditi u ovo vrijeme i to direktno u vrt na otvorenom polju, ali ako nema snijega.

Krompir je još jedna od biljaka koja se može saditi tokom zime. Preporučuje se da proklijali krompir stavite u prazne kutije te ga držite na toplom, svijetlom mjestu. Zatim ga posadite u saksije i prebacite na sunčano mjesto te redovno zalijevajte.

Krastavci se mogu saditi u saksije krajem januara, kao i paradajz tikvice. Međutim, paradajz ćete od proljeća morati nastaviti gajiti u plasteniku, baš kao i patlidžan.

Sjeme patlidžana može se posijati u prvom mjesecu godine i to otprilike po 2-3 sjemenke u pojedinačne saksije, koristeći kompost. Međutim, potrebno je da stoji u zagrijanoj prostoriji na temperaturi od 21 do 27°C.

Također, u zimskom periodu može se sijati i začinsko bilje poput bosiljkaperšunavlasca te timijana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica