Šta se sve mijenja od ovih izbora: “Oglas na Facebooku plate 5 dolara? Kazna je bila 1.000 KM”

20.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Plakati stranaka za lokalne izbore koji ce se odrzati u Bosni i Hercegovini 15. studenog.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

O općim izborima, procedurama, kršenjima propisa i kampanji koja je preuranjeno počela za FTV je govorio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Kao jedan od najčešćih problema, istakao je to da stranke griješe u redanju kandidata muškog i ženskog spola.

Što se predizborne kampanje tiče, koja bi trebala početi 2. septembra, Arnautović ističe kako je sve to izmješteno na društvene mreže – ali da to zakon nije pratio. Zakon kaže, objašnjava on, da je zabranjeno plaćeno vođenje izborne kampanje. On podsjeća kako sa Facebookom imaju sporazum – postoje zapisi sponzoriranih oglasa. CIK BiH i Sud BiH su stekli veliko iskustvo na lokalnim izborima i sad se rutinski to vodi.

Novina je da su povećane sankcije – dodaje Arnautović i upozorava kako ovakvo ponašanje političkih subjekata pokazuje javašluk i odnos prema pravnoj državi: “Ako je nešto zabranjeno, onda je zabranjeno”. Predsjednik CIK-a BiH navodi slučaj u kojem je oglas plaćen 5 dolara – a kazna je bila 1.000 maraka.

Što se tiče nametanja izmjena Izbornog zakona, potez Christiana Schmidta je malo zakasnio – većinom se izmjene tiču kampanje, ali ostaje žal što to parlament nije uradio i što izmjene nisu sveobuhvatne.

Govoreći o zvaničnicima koji su na vlasti i koji imaju na raspolaganju budžetski novac za predizbornu kampanju, Arnautović je istakao kako sad moraju imati podatak koliko je imenovanih funkcionera pod 24-satnom zaštitom. Stručna služba će pribaviti podatke o tome – mora se znati ide li na državni posao ili stranački skup.

U biračkim odborima će biti uveden red – svaki politički subjekt treba biti predstavljen, kaže Arnautović:

“Ali – ne možete biti predstavljeni duplo, i kao član stranke i kao član koalicije. Ovim izmjenama Izbornog zakona definirano je lažno predstavljanje. Schmidt traži da se taj pojam istraži, da se ne može desiti da stranka sa članovima odbora prodaje mjesto drugoj stranci”.

Arnautović pojašnjava da će stranka morati imati u tom mjestu općinski odbor ili kandidatsku listu.

Kad je o kažnjavanju riječ, Arnautović kao novinu ističe da će u slučaju kršenja zakona biti kažnjen i član biračkog odbora i politički subjekt koji ga je predložio.

Arnautović naglašava kako su Schmitovom odlukom sada definirani govor mržnje, zloupotreba javnih resursa i lažno predstavljanje.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je uputio i apel – izborna kampanja podrazumijeva upoznavanje birača sa programom i kandidatima, a ne navođenje na upotrebu sile.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE