Portal 072info

Šta se više cijeni, diploma sa privatnog ili državnog fakulteta u BiH: Privatni fakulteti preuzimaju studente državnim fakultetima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Novi zakon o viskom obrazovanju koji je stupio na snagu, donio je mnoge olakšice za sve studente.

“Novi zakon o viskom obrazovanju Kantona Sarajevo zaista je donio niz pogodnosti za sve studente Univerziteta u Sarajevu. Izdvojio bih mogućnost prenošenja predmeta sa prethodne u narednu godinu, bez obzira na broj bodova, zatim drugi spetrembarski ispitini termin i mnoge druge stvari koje regulišu pitanje transparentnosti nastavnog procesa, rada profesora na javnom i privatnom Univerzitetu”, izjavio je za Source predsjednik SPUS-a Merim Serdarević.

Fotografija korisnika/ce Merim Serdarevic.
Serdarević: Novi zakon donio niz pogodnosti

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Novi zakon je prije nekoliko dana zaživio i počeo da se primjenjuje na Univerzitetima u Kantonu Sarajevo. Kako nam je rekao Serdarević SPUS će u saradnji sa Vladom i profesorima pokušati još više poboljšati uslove studiranja, kvalitet nastave, što će doprinijeti još većoj vrijednosti diplome i znanja koje studenti na kraju dobiju. Novim zakonom predviđene su i novčane kazne za određene prekršaje.

“Imali smo situacije u kojima su se određeni profesori ponašali otuđeno, izvan svake kontrole, nisu poštovali zakonske ni podzakonske akte, nisi htjeli da se povinuju ni ministru obrazovanja ni rektoru ni dekanima. Bila je to haotična situacija, punu neizvjesnosti, bahtosti i arogancije. Nadamo se da je tome došao kraj i da je došao jedan ljepši period za studiranje na Univerzitetu u Sarajevu”, govori Serdarević.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prekjučer je nakon velikog napora i truda koji je uložio tim SPUS-a, Senat Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Rektora, donio je jednoglasnu Odluku kojom se ukidaju svi uslovni predmeti na svim fakultetima i akademijama UNSA.

“Povod za takvu odluku bio je između ostaog i u činjenici da i pored svih ovih pogodnosti i dobrih namjera postojala intencija pojedinih fakulteta da uvedu uslovne predmete koji su ranije bili propisani, ali se nisu primjenjivali i time onemogće studente da prelaze u naredne akademske godine. Na svu sreću opet je preovladao razum”, riječi su Serdarevića.


Privatna ili državna diploma

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Prema nekim nezvaničnim podacima, poslodavci ipak više cijene studente sa privatnih fakulteta, jer smatraju da na njima studenti imaju priliku steći više praktičnog znanje, što možda nije slučaj na nekim državnim fakultetima. Serdarević se ne slaže sa ovom konstatacijom, jer smatra da privatni fakuluteti nemaju zavidan utjecaj na kvalitet obrazovanja.

“Strašno je sve što se dešava sa konkurencijom koja dolazi sa privatnih fakulteta. Zaista tu je vrlo malo časnih izuzetaka. Oni su zaista jedna nelojalna konkurencija javnim Univerzitetima u BiH. To se pokazalo i ove godine kada je riječ o prvom i drugom upisnom roku na javnim Univerzitetima na kojima je ostalo skoro 40 % slobodnih mjesta. Privatni fakulteti su u velikom broju te studente preuzeli. Studenti ne smiju trčati i biti pohlepni za diplomama, moraju trčati i biti pohlepni za znanjem. Nivo znanja na privatnim fakultetima je zaista upitan, jer mladi zbog stanja u kojem se nalazi naše društvo žele samo da se domognu diplome i da idu “vani”. Znanje se mora početi cijeniti. Moramo učiti, jer samo znanjem možemo spasiti ovu zemlju, a ne praznim diplomama iza kojih nažalost ne stoji ništa, zaključio je za kraj razgovora predsjednik SPUS-a Merim Serdarević, koji je ovom prilikom čestitao početak nove akademske godine svim studentima u BiH, uz nadu da će biti ispunjena uspjehom u učenju i polaganju ispita.

source.ba

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6