Portal 072info

Šta smijete jesti prije spavanja kako biste pobijedili nesanicu

Odlazak u san za neke ljude može predstavljati pravi izazov. Ponekad je potrebno proći dosta vremena da bismo zaspali, ali rješenje za ovaj problem može biti vrlo primamljivo i krije se u – hrani! Istina je, hrana nam pomaže lakše zaspati, sve dok je bogata melatoninom. “Melatonin je supstanca koja nas čini pospanima. Svjetlost, bilo da potječe od sunca ili kompjutera, suzbija melatonin”, kaže ljekar Christopher Winter.

To svakako znači da bismo elektronske uređaje trebali ranije isključiti, međutim, i dodavanje melatonina može potaknuti pospanost i neutralizirati nesanicu. Uzimanje melatonina u obliku lijekova iz ljekarne možda nije najsigurnije rješenje, posebno dugoročno gledano. Umjesto toga, uzmite neku od sljedećih namirnica bogatih melatoninom, savjetuje Winter

Orasi

Osim što sadrže visoku razinu triptofana – aminokiseline koja pomaže u proizvodnji melatonina, orasi imaju i visoku koncentraciju gotovog oblika melatonina, piše Popsugar.

Višnja

Dokazano je da višnje uzrokuju porast melatonina koji olakšava san. Studija iz 2017. godine otkrila je da su oni koji su pili jednu šalicu soka od višnje dvaput dnevno u roku od dvije sedmice produžili vrijeme spavanja za 84 minute, u usporedbi s ljudima iz kontrolne grupe koji nisu pili sok.

Kivi

Ovo voće također može pomoći prilikom poteškoća sa spavanjem. U jednom manjem istraživanju, ljudi koji su jeli dva kivija sat vremena prije spavanja tokom četiri sedmice, smanjili su vrijeme potrebno za uspavljivanje za prosječno 35 posto.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 8
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box