Šta su skrivili obrtnici da im u pandemiji zbog rasta plata u javnom sektoru rastu doprinosi

Screenshot 1 2 5
“Shodno Zakonu o doprinosima, federalni ministar finansija do 31. decembra tekuće godine za narednu kalendarsku godinu objavljuje iznose osnovica za obračun doprinosa određenih obveznika-poduzetnika u mjesečnom iznosu. Osnovica za obračun doprinosa poduzetnika prema zakonu je proizvod prosječne plaće i propisanog koeficijenta po vrsti djelatnosti (djelatnost obrta, slobodna zanimanja, djelatnost za koju je porez na dohodak utvrđen u paušalnom iznosu, niskoakumulativna djelatnost, taksi djelatnost, djelatnost poljoprivrede i šumarstva i djelatnost trgovca pojedinca)”, kažu za Klix.ba iz Porezne uprave Federacije BiH.

Prosječna plaća je prosječan iznos mjesečne bruto plaće isplaćene po jednom zaposleniku u Federaciji BiH u periodu januar – septembar tekuće godine, koji objavljuje Federalni zavod za statistiku, dodaju oni.

“Prosječna isplaćena mjesečna bruto plaća po zaposlenom ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine za period januar – septembar 2020. godine iznosi 1.463 KM, a objavljena je u Službenim novinama Federacije BiH broj: 80/20. Prosječna bruto plaća za 2020. godinu u odnosu na 2019. godinu (1.418 KM) je veća za 3,17%, što znači da će poduzetnici za 2021. godinu, a po objavi osnovica za obračun doprinosa određenih obveznika u Službenim novinama FBiH, plaćati veći iznos doprinosa za 3,17% u odnosu na 2020. godinu”, kazali su.

Obrtnici shvataju sve to, ali ne i stav vlasti koja nikako da prihvati otežane uslove poslovanja i shodno tome olakša život ekonomskoj grani koja je pretrpjela značajan udar i pad u pandemiji.

“Godinama gledamo kako se na mala vrata uvode nova opterećenja, a kada se upita za najavljene reforme i rasterećena, odgovor je da nema političke volje, da se moraju mijenjati zakoni ili da će biti jednom. Valjda na ‘sveto nikad’ ili kad više ništa ne ostane. Dozvoliti ili uvoditi veća opterećenja u situaciji kad obrtnici ne znaju kako da prežive vodi upravo u daljnju propast. Zbog toga sam često isticala da će ova godina biti još teža, jer su krenule sve naplate, cijene rastu, a vlast ne radi ništa sa stvori sigurnost, izvjesnost i stimulans posebno obrtnicima, uslužnoj djelatnosti i SME”, kaže za Klix.ba ugledna ekonomistica Svetlana Cenić.

Postojeće odredbe zakona gdje je osnovica za obračun doprinosa vezana za prosječnu bruto platu, potpuno je nelogična i ekonomski neopravdana, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“I bez pandemije koronavirusa Vlada FBiH je trebala izmijeniti ove odredbe i vezati ih za minimalnu platu, tj. zakonski minimalnu satnicu, čime bi doprinosi za obrtnike prvo bili fiksno precizirani, a drugo znatno bi se smanjili. Zbog nelogičnih odredbi zakona, kada rastu plate javnog sektora, vi automatski povećavate iznos doprinosa za obrtnike, koje trebaju platiti državi. Vlada FBiH i Ministarstvo finansija trebaju hitno, bez ikakvog odgađanja, utvrditi nove osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu”, kaže Hadžić za Klix.ba.

Sada na naplatu dolaze loša zakonska rješenja iz ranijih perioda, a koja se prije svega odnose na model vezivanja oporezivanja obrtnika za prosječnu bruto platu, slaže se analitičar Admir Čavalić.

“Bitno je navesti da će upravo mikro biznisi, među koje spadaju i obrtnici, imati najveće poteškoće u poslovanju shodno Covid-19 recesiji. Pritom prosjek plata diže javni, a ne privatni sektor, što je vidljivo i iz aktuelnih prijedloga/usvojenih budžeta. Shodno navedenom, nužno je poduzeti reforme u ovoj oblasti, ali i radnom zakonodavstvu koje treba prilagoditi novoj normalnosti”, izjavio je on.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakČetvrtina djece školskog uzrasta u BiH konzumira duhanske proizvode
Sljedeći članakNjena priča ostavlja bez teksta: Selma Purić iako rođena bez obje noge odlučno korača kroz život (VIDEO)