Šta su tužioci i inspektori SIPA-e tražili i uzeli sinoć s KCUS-a

Tužioci Državnog i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo ušli su jučer u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). To je uslijedilo nakon što je Kantonalno tužilaštvo formiralo predmet o dešavanjima u ovoj medicinskoj ustanovi.
Ne mogu koristiti

Aktivnosti su pokrenute nakon pisma ljekara koja su se pojavila u javnosti, a u kojima se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u i navoda da se respiratori „Srebrene maline“ ne mogu koristiti za liječenje Covid pacijenata.

Skupa s tužilačkim timom bili su i istražitelji Tužilaštva KS, ali i inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Postupajući kantonalni tužioci koji su boravili u KCUS-u su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija, koja je zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS.

U koordiniranoj akciji dva tužilaštva u KCUS-u je jučer boravio i državni tužilac Džermin Pašić. On je postupajući tužilac u predmetu „Fadil Novalić i drugi“. S njim je bio i njegov istražitelj Mirza Jamaković.

Prema informacijama “Avaza”, tužioci i inspektori SIPA-e zadržali su se na KCUS-u puna četiri sata. Uviđaj su okončali oko 21 sat. Za to vrijeme, tražili su dokumentaciju koja se odnosila na pismo anesteziologa, koje je objavljeno u javnosti, a tiče se spornih “malina” respiratora.

Inspektori su dobili i uzeli ovo pismo, za koje je utvrđeno da je autentično i da su ga pisali ljekari. Oni su to sinoć i priznali, ali naveli da je riječ o internom aktu. Međutim, to za tužioce nije važno, što je sinoć i rečeno.

Dokumentacija data na uvid

S druge strane, državnog tužioca, zanimalo je kako je KCUS, nakon verifikcije, odlučio koristiti sporne respiratore u COVID odjelu, iako je utvrđeno, a to je napisano i u upustvu proizvođača, mišljenju vještakam da nisu za liječenje pacijenata od koronavirusa niti se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Oni, sinoć, ove respiratore, nisu zatekli na Covid odjelu, jer su svi bilo sklonjeni na drugu lokaciju.

I ta je dokumentacija data je na uvid tužiocima i istražiteljima koja će biti analizirana. Tužioci bi mogli i danas nastaviti s aktivnostima.

IZVORAvaz
Prethodni članakDa li Sebija nije znala da je naređena zamjena “malina” respiratora ili neko debelo laže?
Sljedeći članakČile pokazuje da brzo uvođenje cjepiva ne podrazumijeva kraj zatvaranja