Šta trebamo imati u kući u vrijeme koronavirusa

Podijelite vijest

Ovih dana ne iznenađuju prazne police u supermarketima, a sve zbog koronavirusa. Toalet-papir, sredstva za dezinfekciju i flaširana voda nestaju brzinom svjetlosti. Lako možete skliznuti u ludilo zbog koronavirusa, ali nije neophodno da zbog potencijalne zaraze pustošite prodavnice iz straha.

Raznovrsna hrana

Kako se broj zaraženih povećava tako raste i potreba za prevencijom. Međutim, za prvu pomoć kod zaraze virusom Covid-19 potrebno vam je svega nekoliko stvari. Njih je izdvojio internista Kit Roč (Roch) iz Prezbiterijanske bolnice u Njujorku. 

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

Smrznuto voće i povrće – Tradicionalno, ljudi nagomilavaju konzerviranu hranu na svojim policama. Umjesto toga, doktor savjetuje da kupite nešto smrznutog voća i povrća. Najveća prednost je što sadrži iste nutritivne vrijednosti kao i kada je svježe.

Doktor savjetuje da kupite nešto smrznutog voća i povrća Doktor savjetuje da kupite nešto smrznutog voća i povrća - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Hrana koja vas čini sretnima – Budite snabdjeveni raznovrsnom hranom koja vas čini sretnima, bilo da je riječ o grickalicama ili nečemu što vas raduje. Ovo je za slučaj da morate ležati u kući dvije sedmice.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Lijekovi protiv temperature i začepljenog nosa – Iako simptomi variraju, ono što je, generalno, zapaženo jeste suh kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima…

Redovna terapija

Zbog toga doktor savjetuje da imate pri ruci lijek za snižavanje temperature i nešto za otčepljenje nosa. 

Redovna terapija – Ukoliko postoji terapija koju inače uzimate, a po čije recepte idete jednom mjesečno, to je nešto što bi trebalo obaviti što prije. Farmaceutu možete skrenuti pažnju na svoju zabrinutosti, zbog koje preventivno kupujete svoju redovnu terapiju.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

Omiljeni lijek

Mnogima je supa omiljeni lijek za oporavak, a vrlo često i jedina hrana koja vam prija dok ste prehlađeni. Doktor Kit savjetuje da vam se ovakve namirnice nađu, jer ćete, u slučaju virusa, koristiti standardne metode koje čine da se osjećate bolje kada ste prehlađeni.

Avaz


Podijelite vijest