Šta trebate znati o provjeri antitijela nakon vakcinacije i koji test je najpouzdaniji

Screenshot 6 49
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon što građani obave proces vakcinacije imunitet bi trebao početi proizvodnju antitijela, što zapravo i jeste cilj vakcine. Stvoriti podlogu nakon koje će tijelo u budućnosti prepoznati virus i pružiti kvalitetniji odgovor.

Zbog toga se mnogi pitaju da li je potrebno nakon procesa vakcinacije izvršiti provjeru antitijela, što bi svakoj osobi trebalo biti i potvrda da je vakcina uspješno obavila svoj primarni zadatak.

Na tržištu Bosne i Hercegovine od početka pandemije laboratorije su nudile nekoliko različitih vrsta testova koji utvrđuju prisustvo koronavirusa u tijelu. Dostupni su PCR testovi, brzi antigenski testovi te serološki testovi koji mogu utvrditi trenutno stanje, odnosno da li su stvorena antitijela nakon preležanog COVID-19 oboljenja.

Također, serološkim testiranjima može se utvrditi i da li je osoba u određenom periodu bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Međutim, ono što treba naglasiti jeste da se serološki test ne može raditi nakon procesa vakcinacije. Ne zbog toga što postoji određena zabrana, već iz prostog razloga što serološki test na iGG antitijela ne može pokazati adekvatno stanje organizma nakon primljene vakcine protiv koronavirusa.

U ovom slučaju stručnjaci preporučuju kako je potrebno uraditi testiranje antitijela na spike, odnosno šiljasti protein.

“Antitijela se na serološkom testiranju provjeravaju jedan mjesec od pojave simptoma. Ovaj test zapravo utvrđuje stanje nakon preležanog COVID-19 oboljenja te mjeri antitijela na nukleokapsidu virusa. Ta vrsta antitijela se brzo stvara, ali ne traje dugo. Zbog toga ovakav test nije u potpunosti učinkovit u testiranju antitijela nakon izvršene imunizacije”, rečeno nam je iz jedne laboratorije.

S druge strane, kako ističu, antitijela nakon vakcinacije se grade duže, ali i opstaju duži period u organizmu. S obzirom na to da dostupne vakcine na tržištu sadrže upravo spike protein ili samu informaciju o šiljastom proteinu na osnovu koje tijelo počinje proizvoditi antitijela, upravo testiranje iGG antitijela na spike protein jedino može ponuditi relevantnu informaciju o odgovoru tijela na samu vakcinu.

Struktura koronavirusa i spike odnosno S protein (Foto:Screenshot)
Struktura koronavirusa i spike odnosno S protein (Foto:Screenshot)

Ono što treba naglasiti jeste da ovakvi testovi postoje na tržištu Bosne i Hercegovine, a da se njihova cijena u ovom trenutku kreće između 20 i 50 KM. Sama procedura testiranja antitijela na šiljasti protein potpuno je identična proceduri kod serološkog testiranja i ne zahtijeva posebnu pripremu.

Što se tiče samog testa, također je potrebno naglasiti kako se ovakva vrsta testiranja ne može raditi odmah po primanju vakcine već za to mora proći određeni period.

“Testiranje na šiljasti protein se ne može uraditi odmah nakon što primite vakcinu, već od tog perioda mora proći nekoliko sedmica kako bi tijelo formiralo odgovor. Ipak, preporučujemo da se testiranje uradi nakon primanja druge doze, odnosno revakcinacije s obzirom na to da tijelo potpuni imunitet i odgovor formira upravo u tom periodu”, naveli su iz jedne od bh. laboratorija.