Portal 072info

Šta u Mostaru kuhaju Izetbegović i Čović

2CF3178A 6647 46CF 833B 04AE14A99C47
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prebrojavanje glasova nakon izbora u Mostarubliži se kraju, a razgovori o novoj vlasti, gradonačelniku i budućnosti grada na Neretvi tek se otvaraju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Mjesto gradonačelnika žele svi. HDZ, s pojedinačno najvećim brojem osvojenih vijećničkih mandata, na toj poziciji vidi nosioca liste Marija Kordića. ”Koalicija za Mostar”, u okviru koje će SDA, vjerovatno, imati osam vijećničkih mandata, na čelo grada gura doktora Zlatka Guzina.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.432.0_en.html#goog_1868215563This ad will end in 15 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zvizdićev (ne)iskreni poziv

Građanski blok, koji čine SDP i Naša stranka, rado bi u gradonačelničku fotelju postavio među Mostarcima popularnu Irmu Baraliju. 

Tri legitimne želje, traži se 18 ruku za većinu, a mjesto je samo jedno. Matematički, sve su opcije otvorene. ”Koalicija za Mostar”, sa 12 vijećnika, može imenovati gradonačelnika u savezu s ”Bh. blokom” i njegovih šest vijećnika, bez HDZ-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

HDZ sa svojih 13 vijećnika najjednostavnije može izabrati gradonačelnika sa SDA-ovih osam vijećnika, što bi bio nastavak dosadašnjeg višedecenijskog koaliranja ove dvije stranke. Isto može učiniti i sa šest vijećnika SDP-a i Naše stranke, ali to je već teža i malo izgledna varijanta.

Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, stranački zadužen za ovogodišnje izbore u Mostaru, poziva na programsko okupljanje probosanskih stranaka iz ”Koalicije za Mostar” i ”Bh. bloka”, što može osigurati izbor dr. Guzina ili Irme Baralije za gradonačelnika, ali ne rješava problem daljnjeg funkcioniranja vlasti u Mostaru, jer bez HDZ-a i njegovih 13 vijećnika, to je naprosto nemoguće.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Naše stranke i SDP-a na ovakve i slične inicijative iz SDA gledaju s nemalim podozrenjem. Vjeruje se da Zvizdićev poziv nije iskren i da je to tek iznuđeni polukorak koji SDA pravi računajući na to da će ”Bh. blok” odbiti ponudu, što posljedično daje alibi za SDA-ove pregovore i postizbornu saradnju s HDZ-om.

  • Dragan Čović i Bakir IzetbegovićDragan Čović i Bakir IzetbegovićFOTO: ARHIV

U prilog tome idu i informacije o poodmaklim razgovorima lidera HDZ-a i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji se vode daleko od očiju javnosti, ali i njihovih koalicionih partnera. Navodno je na stolu trgovina mjesta gradonačelnika za HDZ-ovog Marija Kordića u zamjenu za uklanjanje barikada koje je Čović postavio za formiranje nove Vlade Federacije BiH.

Javni sukobi i tajni dogovori

Imajući u vidu političku, privrednu i demografsku važnost Mostara za HDZ i Dragana Čovića – kojeg on u svakoj zgodnoj prilici neutemeljeno titulira „stolnim gradom Hrvata u BiH“ – čini se da glasine o spremnosti da se trampi Kordić na čelu Mostara za novu Vladu FBiH nisu daleko od istine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dosadašnje iskustvo nam govori da se SDA i HDZ na kraju uvijek dogovore, bez obzira na javne sukobe i teške riječi.

Pogotovo što je ”Koalicija za Mostar” (u kojoj SDA ima najviše vijećnika) postigla rezultat kojim Izetbegović sada može mirne duše mahati pred onima unutar stranke koji mu na nos naturaju izborni debakl u Sarajevu.

Otvore li se pritom vrata za brzo formiranje Federalne vlade, u kojoj SDA trenutno ima tek tri ministra i premijera, gradonačelničko mjesto u Mostaru, iz Izetbegovićevog ugla, bit će najniža cijena koju on i SDA moraju platiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Je li moguća dvotrećinska većina bez HDZ-a

Znatno teža politička operacija bit će osiguravanje dvotrećinske većine (24 vijećnika od 35), kojom se u Gradskom vijeću Mostara donose sve važne odluke, od budžeta, pa dalje. U toj križaljci ključna će biti uloga Saveza za bolju budućnost, koji je dio ”Koalicije za Mostar”, s tri vijećnika, te Hrvatske republikanske stranke (HRS), s također tri vijećnika. 

Sa SBB-ova tri vijećnika, HDZ sa 13 i SDA sa osam imaju dvotrećinsku većinu. DF i njegov lider Željko Komšić već su najavili da ne dolazi u obzir saradnja s HDZ-om u Gradskom vijeću, gdje će DF imati, najvjerovatnije, jednog vijećnika.

U drugoj varijanti, u kojoj ne bi bilo SDA i DF-a, HDZ sa 13, ”Bh. blok” sa šest i SBB s tri vijećnika, nemaju dvotrećinsku većinu, tako da im je potrebna pomoć tri vijećnika HRS-a.

Najmanje izgledna, preciznije nemoguća misija je da se dvotrećinska većina potrebna za funkcioniranje vlasti u Mostaru napravi bez HDZ-a. Sve druge stranke i koalicije, uključujući i jednog vijećnika liste „Ostajte ovdje“ SNSD-a i SDS-a koji nema odlučujuću snagu niti u jednoj kombinaciji, imaju ukupno 22 vijećnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Izetbegović čestitao pravoslavni Božić: Neka se praznična atmosfera iz porodičnih domova prelije na čitavo društvo

Portal 072info

Izetbegović pristao na smjenu KO, odlaze li Prevljak i Sebija?

Portal 072info

Izetbegović: Pogledajte radna mjesta, pogledajte uspjeh u pandemiji, plaće nisu pale, redovne penzije, brinemo se o ljudima koji su ostali bez posla

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME