Šta u praksi znači izlazak NES-a i SBiH-a iz državne vlasti: Sve je isto i sve je komplikovanije

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bosna i Hercegovina bi državnu vlast trebala dobiti vrlo brzo, ali uz mnogo više turbulencija nego se to očekivalo i najavljivalo.

Iako su Osmorka, HDZ i SNSD sredinom decembra potpisali sporazum o formiranju državne vlasti činilo se da je sve utanačeno i da ćemo barem na početku gledati najavljenu simbiozu. Ipak, uprkos najavama nekog novog pristupa Milorad Dodik je nastavio insistirati i sprovodivo svoju staru politiku podrivanja države i državnih institucija.

Tako je prošle sedmice usvojio i zakon o nepokretnoj imovini, što je poljuljalo i stanje u Osmorci. NES i SBiH su se pobunili i poručili da ne žele praviti vlast prešućujući takvu Dodikovu politiku.

Šta bi bilo, kad bi bilo

Da se državna vlast formira u nekom drugom periodu, kada nema obilježavanja nekih datuma, da je Dodik prolongirao svoju antidržavnu politiku, vjerovatno bismo gledali efektniji protok u formiranju državne vlasti. Ovako, omeđeni raznoraznim trvenjem i kontinuitetom politike provociranja od strane SNSD-a, situacija je složenija.

ČITAJ JOŠ:  Šta je Čerkez radio na punktu za vakcinisanje u Beogradu: I prvi čovjek Kriznog štaba FBiH skoknuo po prvu dozu?!

NES i SBiH su istupili iz Osmorke na državnom nivou uz izgovor da imaju nekoliko pitanja koje su za njih crvene linije. To u praksi ništa ne mijenja u nastavku formiranja državne vlasti jer SBiH nema državnih zastupnika, a NES ima jednog. To znači da se državna vlast može formirati i vjerovatno i hoće između SNSD-a HDZ-a i sada već Petorke (SDP, NiP, NS, BHI-KF i Za nove generacije).

Međutim ni NES ni SBiH nisu naglasili niti objasnili kako će se sve odraziti na niže nivoe gdje su sve stranke mnogo dublje i zavisnije isprepletene. Semir Efendić i Nermin Ogrešević samo su poručili kako će sagledati i da trenutno ništa neće zaključivati, uz napomenu da je Efendić nagovijestio da treba vidjeti kako će se odvijati proces formiranja federalne vlade.

ČITAJ JOŠ:  Vlasti na svim nivoima u BiH moraju uključiti advokatske komore u reformu pravosuđa

NES i SBiH u Predstavničkom domu imaju devet zastupnika i čine značajnu snagu te SDP, NiP, Naša stranka, HDZ i partneri, PDA, Za nove genercije i stranka Fuada Kasumovića bez njih nemaju većinu u Predstavničkom domu.

U Domu naroda je situacija svakako zakomplikovana te sada Osmorka ili Šestorka još više trebaju intervenciju Christiana Schmidta, koju i najavljuju, za formiranje vlasti.

Međutim nervoza će sada još više rasti, a vjerovatno i apetiti. Kao što će glas Zlatka Miletića ili Sabine Ćudić na državnom nivou sada biti mnogo presudniji, tako će i NES i SBiH na federalnom nivou, te posebno u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu podići svoju političku cijenu.

ČITAJ JOŠ:  Dok Dodik traži pogodnog Bošnjaka, Osmorka postade petorka, a uskoro možda i četvorka

Pozicije nikome nisu bitne, ali su svima ipak bitne

I iako smo prije nekoliko sedmica slušali priču kako pozicije nikome nisu bitne, sada ćemo doći do toga kada će se vidjeti kako te pozicije baš i nisu nebitne nikome od političkih igrača. Uostalom, to je jedan od razloga zbog čega još nema ni priče o formiranju vlade KS.

NES i SBiH sada neminovno dolaze u situaciju da politički koketiraju i sa SDA, ali i sa strankama iz državne vlasti, a interesi svih stranaka prelamat će se od kantona do najviših nivoa. S tim što treba naglasiti da je naprimjer NES-u priritet kontrola procesa u USK, a apetiti SBiH-a su u Kantonu Sarajevo i djelimično na federalnom nivou.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING