Šta uraditi sa komadićima iskorištenog sapuna?

O komadićima iskorišćenog sapuna i ne razmišljamo, bacimo ih u kantu i zamjenimo novim. Ali, u vremenu štednje, treba razmisliti i o drugim idejama i prijedlozima.

Komadiće iskorištenog sapuna nikada nemojte bacati. Čuvajte ih u platnenim vrećicama ili limenim kutijicama ili, čak teglicama. Ako ih držite otvorene u kupatilu divno će mirisati. A te komadiće, kada ih se nakupi previše, uvijek možete iskoristi na vrlo korisne načine.

Najjednostavniji novi sapun

Pravljenje sapuna je obično malo komplikovaniji proces, ali ovaj što vam mi predlažemo je zaista jedan od najjednostavnijih. Dvije šolje narendanih komadića sapuna stavite u šerpicu i pokrijte ih vodom. Ostavite tako 24 sata – povremeno promješajte. Nakon 24 sata stavite šerpicu na šporet da zakuha, pa sklonite sa vatre i dodajte 1 kašiku biljnog ulja na svaku šolju “supe od sapuna”. Mješavinu sipate u kalupe (ali i presječeni tetrapak od mlijeka je dobar za ovu namjenu) i ostavite da se stvrdne. Možete ih poslije rezati na manje sapune, ali ih ostavite na sobnoj temperaturi dvije sedmice prije upotrebe.

Tečni sapun
A da biste napravili tečni sapun, usitnjene komadiće sapuna pomješajte sa glicerinom, pa otopite u mikrotalasnoj rerni. Ostavite da se malo ohladi, pa sipajte u bočice.

Prašak za veš
Biće vam potrebni komadići, narendani, starog sapuna, soda za pranje (natrijum karbonat) i boraks.

Sapun i pranje

Narendajte komadiće sapuna i ostavite sa strane. Pomješajte 3 šolje sode za pranje i 3 šolje boraksa. Dodajte u smjesu 1,5 šolju narendanog sapuna. I osnovni prašak za veš je spreman. Sada možete dodati i sodu bikarbonu, koja dobro osvježava odjeću i eterična ulja (par kapi), za miris. Čuvajte detrdžent u plastičnim, zatvorenim posudicama. Koristite 1/8 ili 1/4 šolje detrdeženta po pranju.

Još ideja
Komadiće sapuna možete pakovati u platnene vrećice ili stare najlonke, pa okačiti  na tuš pod direktan mlaz ili kada punite kadu toplom vodom. Takođe, stari krojači su koristili sapun umjesto krojačke krede. Zanimljivo, zar ne?