Portal 072info

Šta vi mislite, koliki bakšiš je primjeren za ugostitelje?

Screenshot 3 970
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Restorani su u mnogim državama zatvoreni i posluju kroz dostavu ili mogućnost preuzimanja hrane, pa se na internetu razvila diskusija koliki je bakšiš primjeren.

Tako na portalu TheTakeout kolumnistica pod nadimkom The Salty Waitress odgovara na upit čitatelja o tome šta se i u kojoj situaciji smatra primjerenim bakšišom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čitateljica tako piše da u njezinom slučaju visina bakšiša ovisi o nizu faktora.

– Moj je stav da priprema hrane i izloženost zarazi koronom ulazi u opis posebne usluge i zato mi nije problem izdvojiti 20 posto za puni bakšiš. Međutim moj cimer smatra da imamo moralnu obavezu pomoći ugostiteljima u ovom teškim vremenima jer im bakšiš nisu dostupan kao inače. On stoga smatra da je u redu dati i veći bakšiš od 20 posto. Ipak, drugi cimer pak smatra da nema obavezu dati bakšiš ukoliko je sam išao po hranu do restorana kako bi je ondje preuzeo – opisuje čitateljica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kolumnistica kaže kako je u vrijeme prije pandemije visina napojnice ovisila o količini truda uloženog u pripremu objeda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ako je neko morao preuzeti vašu narudžbu, sastaviti jelo, donijeti ga u automobil, voziti do vas i uručiti ga na kućnom pragu, to svakako zahtijeva bakšiš. Dodatno, ako je neko od osoblja morao napustiti restoran kako bi otišao u kuhinju, preuzeo vašu narudžbu, stavio je u kutiju i omogućio da je preuzmete, također zahtijeva naknadu – piše ona.

Ističe kako u ova vremena više nema prostora za procjene i promišljanja jer zaposlenici više ne moraju napuštati gužvu u restoranu kako bi pripremili vaše jelo. To je jedina usluga koju ovih dana pružaju, pa se onda društvena etiketa koja se primjenjivala na ugostiteljske objekte primjenjuje i na hranu iz narudžbe. Dodatno, neki restorani dobit dijele ravnomjerno sa zaposlenicima, dok ima i onih koji dostavljače drže na minimalnoj plaći uz puno prekovremenih pa njihovi prihodi ovise o vašem bakšišu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ako je vaš drugi cimer odlučan u tome da ne želi ostaviti bakšiš, pojasnite mu to na ovaj način: ne dajete bakšiš dostavljaču jer radi svoj uobičajeni posao, nego plaćate uslugu koja je preko noći postala opasna i riskantna za zaposlenike – navodi ona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ističe kako više ne vrijede pravila koja su vrijedila prije korone zato što više ne živimo u istim vremenima. Ako ste već odredili novac za narudžbu, možete li dodati nešto novca više za čovjeka koji preuzima na sebe rizik donošenja te hrane izravno u vaše ruke.

Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)